Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Houten low-racer frame

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Complete fiets

Ik (16jaar) heb een jaar lang heen en weer naar school gefietst op een 3de-hands amateurbouw low-racer. Deze was slecht gelast en vertoonde allerlei gebreken (vooral aan het frame, onderdelen waren wel goed) en is recent vlak achter het balhoofd finaal doorgescheurd.
Ik kan zelf niet lassen en kwam op internet wat tegen over houten ligfietsframes, heb toen zelf een ontwerpje gemaakt en in een vrije week begonnen met de bouw.
Het basismateriaal is 5,5mm harhout triplex en de afdekking/zitje is 4mm berken triplex. De hoek verbindingen zijn gelijmd met constructielijm (polyurethaan) en de platte verbindingen gewoon met witte houtlijm.

De hoofd frame delen uitgezaagd met de decoupeerzaag.

lijmen...

Koker waar het voorstuk in moet komen.

Het zitje wordt gelijmd (klemmen passen er niet overheen dus dan maar met veel gewicht).

Ketting geleiding (ja kettingbuis gaat door het zitje!).

Ophanging achter rem en kritiek punt versterkt met glasvezel/epoxy.

Dan voor de waterbestendigheid het geheel in de epoxy (L285/H287) gezet. Om het geheel warm te houden tijdens uitharden (minimaal 20graden) heb ik een soort tent gebouwd met een paar trappen en wat zeil, hier een ventilatorkacheltje in en zo de hele nacht laten staan.

De epoxy is mooi in het hout getrokken en zorgt voor een mooie glans. Gewicht inclusief voorstuk/crankstel was ruim 8kg.
De fiets heeft inmiddels enkele tientallen test kilometers achter de rug (met hoge snelheid over hobbelige paadjes, flink slingeren, etc.) en houdt zich nog steeds goed.
Al met al een zeer geslaagd project! Lage bouwkosten (onder de 50 euro voor het frame), en ook nieteens zoveel werk (ongeveer 4 volle dagen).
Nou maar hopen dat hij ook op termijn heel blijft.
Update:
De eerste schooldag (boeken ophalen) gaf op deze fiets wat problemen, hij bleek niet bestand tegen omvallen (oeps) met 15kg boeken achterop. De verwachte zwakke plek (onderkant) bleek niet genoeg verstevigt maar met een flinke portie glasvezel en een extra houtrand is het geheel weer sterk en betrouwbaar geworden:

Het is ook allemaal niet zo netjes meer... Het tape is om de bedrading van de (ook zelfbouw) verlichting op z'n plek te houden.
Ik heb er ook een ander stuurtje opgezet, is nu meer comfortabel en aerodynamisch.

Na nog wat aanpassingen en reparaties (wat toch wel mag bij prototype 1) is de fiets nu met veel succes mijn dagelijkse vervoermiddel. Hij is sneller en lichter dan mijn eerste fiets.
De teller staat inmiddels op 2.000km

Geïnteresseerd in bouwtekening/beschrijving? Mail mij dan even (davidw@zeelandnet.nl)

Redactie

Reacties (0)