Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Fietsstandaard voor Challengefietsen met normale zitting

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Accessoires, |Overig|

Naar aanleiding van een vraag op de ligfietslijst maak ik even dit zelfbouwprojectje aan.

Ik heb destijds voor mijn Challenge Fujin een fietsstandaard besteld bij (ik meen) De Liggende Hollander. Die standaard kwam me verdacht bekend voor.

De Hurricane van Marrianne had een standaard bij Challenge vandaan maar echt stabiel was de fiets daar niet mee. Voor haar fiets wilde ik ook een stabielere oplossing hebben; dezelfde standaard als ik op m'n Fujin heb.

Bij de fietsenmaker werd duidelijk om welke standaard het gaat; het is inderdaad een 'standaard standaard' welke lichtelijk is aangepast om op een Challenge ligfiets te passen.

Hieronder een beschrijving voor de doe-het-zelver maar gewoon bestellen bij De Liggende Hollander zal vast ook nog kunnen.

Maar goed, het zelfbouwgebeuren:
1) Koop een Spanninga Varistand II

Ik laat even een foto van de andere kant zien:

Rechts op de foto zijn 2 omgebogen 'lipjes' gezien. Bij een normale fiets zitten die aan weerszijden van een onderdeel van het frame vermoedelijk. De zijkant van de Challengezitting is echter plat. Een vrij eenvoudige oplossing daarvoor is om het bovenste lipje weer terug te buigen. Dit kan vrij eenvoudig door even lekker lomp meppen met een hamer. Let er uiteraard wel op dat je de standaard zelf niet verknalt ;-)

Als dat lipje omhoog wijst in plaats van haaks op de standaard, kan je overgaan op de volgende stap: boren.

Boor met een 4 of 5 mm boortje (kijk even wat het beste lijkt; begin anders gewoon met M4) een gaatje in het omgebogen lipje.
Het onderste lipje kan gewoon haaks blijven zitten.

Wellicht dat de hamer nog wat werk moet verrichten om het lipje (en het stukje plaat waar het direct aan vast zit) ook nog een lichte mep moet krijgen om netjes in het verlengde te komen van het stukje metaalplaat met grote oog iets meer links op de foto.

Vervolgens kan de linker onderste bout van de Challengezitting losgehaald worden. Als er tasafhouders aan de fiets zitten, zal het onderste bevestigingspunt van de linker tasafhouder dus ook losgedraaid worden.

Schroef vervolgens de standaard met het grote oog aan dat bevestigingspunt van de zitting vast. Volgorde: zitting-standaard-(eventueel tasafhouder)-ringetje-bout.

Draai de bout nog niet te strak aan.

Klik de standaard 'in' en monteer hem (indien er een tasafhouder aan de fiets zit) evenwijdig aan de horizontale buizen van de tasafhouder. Draai de bout dan strak aan.

Klap de standaard 'uit' en maak de standaard op lengte. Bij lagere modellen is de standaard lang genoeg maar vermoedelijk zal je een bezoekje moeten brengen aan de metaalhandel om een buisje te halen van gelijke dikte maar grotere lengte. Ik heb gekozen voor een RVS dikwandige buis.

Kijk of de fiets mooi stabiel staat (als de standaard op lengte is!! mocht hij niet op lengte zijn, zorg er dan eerst voor dat hij lang genoeg is voordat je verder gaat)

Is de standaard wel goed op lengte maar staat de fiets niet stabiel, verdraai de standaard dan nog wat tot de fiets wel stabiel staat.

Staat de fiets mooi stabiel dan kan je de standaard verder aan de zitting vastmaken. Daarvoor moet een gaatje door de zijkant van de zitting geboord worden op de plek waar je in de standaard ook zelf een gat geboord hebt. Boutje erdoor (met een ringetje achter de kop), nog een ringetje om het boutje, zelfborgend moertje erom en klaar.

Redactie

Reacties (0)