Flevobike special
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25
Categorieën: Complete fiets
Zelfbouw project: FlevoBike special
Het project
Het project begon al weer een aantal jaren geleden
Ik wilde graag een ligfiets maken en het liefst met voorwiel aandrijving.
Na een tijd lang zoeken en denken kwam ik terecht bij de flevobike.
Ik had al genoeg ervaring met dingen bouwen en alle apparatuur van draaibank, freesbank en las apparaat waren aanwezig. Dus was het tijd om zelf eens een ligfiets te bouwen.
De originele flevobike vond ik zelf meer een fitness apparaat en omdat ik graag mooie dingen maak besloot ik het frame een ander vorm te geven. Bovendien waren alle tekeningen en onderdelen van de originele flevobike op internet te vinden en dat was met net wat te gemakkelijk. Dan was het weer een van de zoveel Flevobike zelfbouw fietsen en was het ook geen uitdaging meer om wat te bedenken.
Het ontwerp
Door middel van een tekening van de flevobike op ware grote te maken bleven alle maten zoals wielbasis, positie en hoek van zitting, balhoofd en trapas gelijk aan de Flevobike.
Door gebruik te maken van dunwandig naadloos buis met veel driehoek verbindingen was het frame sterk en bleef het gewicht tot een acceptabel gewicht. Uiteindelijk bleek de complete fiets 1 kg zwaarder te zijn dan de originele Flevobike.
De meeste buizen zijn 22 mm, hier heb ik bewust voor gekozen omdat elk standaard stuur ook deze diameter heeft. Hierdoor kan later makkelijker beugels en ander dingen gemonteerd worden omdat het dan vaak gewoon te koop is.
Het hele proces van bedenken en tekenen en een onderdelen lijst maken duurde een aantal maanden. Daarna was het tijd om echt wat te gaan maken.
Bij de Flevobike winkel in Dronten werden alle onderdelen gekocht zoals versnellingen, wielen, remmen, zitting, stuur, trapas, crank en pedalen.
Omdat ik niet wilde bezuinigen op goedkope onderdelen en ook geen enkele gebuikte onderdelen wilde monteren was ik al behoorlijk wat geld kwijt aan alle onderdelen.
Dus voor het geld hoef ik het niet te doen want dan had ik net zo goed een complete fiets kunnen kopen.
Maar mijn motivatie voor een zelfbouw was niet het geld maar de uitdaging, de ervaring en de voldoening.
Het frame
Het volgende was het bouwen van het frame. Nadat ik dunwandig buis opgehaald had kon ik met een buigijzer en een tig las apparaat beginnen. Na ongeveer een maand van lassen, buigen, draaien en frezen was het frame klaar.
Nog een aantal maand gingen voorbij voordat het allemaal gemonteerd was en alle kleine onderdelen klaar waren. De blokken waarmee het stuur en het veer element gemonteerd worden aan het frame werden uit dural (vliegtuig aluminium) gefreesd.
Eerst het frame licht in de grondverf gespoten zodat het niet begon te roesten. Misschien dat ik nog dingen moet aanpassen dus daarom nog niet gelijk in kleur gespoten.
De eerste meters
Daarna de eerste meters fietsen. Maar dat viel niet mee. Even dacht ik bij mezelf, welke idioot heeft dat flevobike principe bedacht?. Maar ik had geen ervaring met het fietsen op een flevobike en ik had al gelezen dat het voor iedereen enige tijd kost om daarop te leren fietsen.
Dus voordat ik gelijk de zaag in het frame zette besloot ik het eerst eens een paar week zo te gaan proberen. Nu moet ik erbij zeggen dat ik de stuurdemper ook nog niet gemonteerd had want dat geeft toch een duidelijke verbetering.
Maar na montage van een stuurdemper en een week oefenen kon ik er al aardig op fietsen.
Nog een paar week later werden de eerste grotere afstanden gefietst van enkele km en kon ik ook zonder handen fietsen. Alleen het opstappen en bochten waren soms nog wat moeilijk.
Maar op dat moment begreep ik wel het voordeel van de flevobike steeds beter, je heb je handen namelijk niet meer nodig. (behalve dan als je moet remmen)
Omdat ik erg nieuwsgierig was over het vergelijk met een originele flevobike ben ik met ligfiets in de auto naar Dronten gereden. De mensen van flevobike waren erg behulpzaam en wezen me nog op een aantal kleine dingen die ik nog kan verbeteren aan het frame. Zoals het maken van extra versteviging bij de achterbrug schanier om de zijdelinkse krachten op te vangen. Omdat ik nog steeds het gevoel had dat ik er niet makkelijk op kon fietsen vroeg ik of iemand daar even een proefrit op mijn fiets wilde maken.
Toen ik zag dat die persoon er zo op weg fietste en terugkwam met het commentaar “fietst wel lekker hé” werd me al snel duidelijk dat het gewoon aan mij lag en niet aan mijn fiets.
Maar ik had tot die tijd ook nog niet erg veel km gemaakt dus er was nog genoeg ruimte voor verbetering.
Daarna mijn fiets nog tegen een originele flevobike gehouden en alles vergeleken.
En alle maten die ik gelijk wilde houden kwamen inderdaad goed overeen.
Alleen was mijn balhoofd hoek iets scherper en mijn zitting iets vlakker. Maar dat scheelde maar weinig.
Toch besloot ik daar wat aan te gaan doen en het frame werd op een aantal punten aangepast.
Aanpassingen
Ik kwam erachter dat ik een echte racer had gemaakt en omdat ik liever iets meer comfort had besloot ik wat dingen aan te passen. De zitting werd iets rechter gezet, de balhoofd hoek iets verder onderuit en de trapas werd verstelbaar gemaakt zodat ook andere mensen erop kunnen fietsen. Tevens kwamen er spatborden, een bagage drager en een hoofdsteun op.
Na een aantal proefritten was ik overtuigd dat hij nu helemaal zo was zoals ik hem wilde hebben.
Daarna het frame weer helemaal uit elkaar gehaald en geschuurd. Daarna het frame weg gebracht naar een auto spuiter om het een mooie kleur te laten geven.
Een paar week later was alles gemonteerd en was de fiets helemaal klaar.
Uiteindelijk heeft het project meer dan twee jaar geduurd.
Natuurlijk kan het sneller maar ik had geen haast en soms lag het project een aantal maanden stil om na te denken over hoe ik bepaalde dingen ging oplossen of kon maken.
Dat vind ik juist het leuke van een zelfbouw project. Je kunt je eigen ideeën erin kwijt.
En nogmaals, als je het goed wilt doen dan hoef je het voor het geld echt niet te doen. En dan reken ik alleen nog maar de onderdelen en het materiaal. Want als ik ook nog uurloon ga rekenen dan kun je beter gelijk een Quest of een Versatile kopen.
Op dit moment staat de fiets veel stil. De km stand staat op ongeveer 1000 km en wordt hij alleen gebruikt bij mooi weer tochten in het weekeind als ik tijd heb. En helaas komt die combinatie niet zo vaak voor. En voor woon-werk verkeer maak ik sinds kort gebruik van een Optima Rider dus daar wordt hij ook zelden meer voor gebruikt.
Vervolg
Het zelf bouwen van dingen gaat bij mij altijd door. Ook nu is er al weer een nieuw project gestart die al lange tijd in mijn hoofd zit. Namelijk een driewieler ligfiets van koolstof.
Puur gemaakt voor snelheid, dus zo licht en laag mogelijk en gedeeltelijk met stroomlijn.
Maar aangezien mijn tweewieler project al twee jaar duurde zal dit project ook nog wel een aantal jaren kosten voordat het klaar is.
De eerste koolstof producten zijn inmiddels gemaakt, puur om ervaring op te doen voor het maken van een compleet frame.
Wordt vervolgd................
Bart Harkema
Reacties (0)