Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Licht-bevestiging onder (roets)stoeltje

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting, Accessoires

Om langs onverlichte jaagpaden te kunnen roetsen volstond een gewone koplamp niet meer.

Een krachtigere lamp vooraan is moeilijk omdat er vooraan geen plaats is voor een batterij-pak en de voetenslee maakt het maken van een draadverbinding naar ergens verder op de fiets onpraktisch.

Lampen onder het zitje monteren leek mij de makkelijkste manier om zonder al te veel moeilijkheden extra licht te voorzien -- zeker al omdat er al gaatjes voorzien zijn in het zitje (ik neem aan dat die voorzien zijn om een bagagedrager te monteren, maar die heb ik dus niet).

Bij de doe-het-zelf-zaak een soort van T-profieltje en een set bouten en moertjes gekocht.

Bij Derk Thys een kunststoffen cilindertje gehaald (zoals die ook vooraan op de boegspriet gebruikt worden) -- maar zo'n buisje kan je natuurlijk ook zelf maken.

Je kan het cilindertje best langs de kant die tegen het profiel komt even wat bijwerken, zodat er een gleufje ontstaat waar het profiel-ijzer in past: dat verhindert dat de cilinder achteraf zou ronddraaien.

(Als je zelf een cilinder maakt kan je die wat groter maken: dan is hij te bevestigen met twee boutjes en dan moet je dus de bovenstaande aanpassing niet doen)

Nadat je het cilindertje op het profiel schroeft kan je het profiel op het stoeltje bevestigen.

Omdat het stoeltje schuine zijkanten heeft staat de cilinder niet horizontaal, maar door het profieltje iets te plooien is dat makkelijk op te lossen.

Je kan nu een extra lamp op de cilinder bevestigen (je kan, omdat de lamp op z'n kop hangt, best een model gebruiken dat geen lichtpatroon ingebouwd heeft).

(Je kan eventueel het profieltje eerst wat inkorten en/of het aanpassen aan de kromming van het zitje, zodat het profieltje mooi aansluit onder de zitting)

Redactie

Reacties (0)