Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

variatie flevo-trike

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Complete fiets

Ik wilde een ligfiets, en een bakfiets. Combinatie zou nog mooier zijn. Een fiets om met mijn twee kinderen weg te kunnen, of alleen en dan toch redelijk wat spulletjes mee te kunnen nemen. Na een wat minder geslaagde driewieler met een aangedreven voorwiel, een keer een flevotrike mogen proberen. Eerste ervaring daarmee was erg gunstig voor de uiteindelijke versie.
Een gebruikte flevobike, waarmee ik ook wilde kunnen fietsen, gekocht en een plan gemaakt hoe ik er een trike van zou maken.
Allerlei zelfbouw-projecten op internet bekeken. Ze hadden allemaal wel iets, maar waren het niet!
Zoektocht op marktplaats leverde een Leggero fietskar op, die ik volgens mij in een trike-frame moest kunnen inpassen.
Na redelijk wat denkwerk, uitproberen, veranderen uiteindelijk uitgekomen op een zeer bruikbare fiets. Ik ben echter nog niet helemaal tevreden over de zit/lig-houding.
Op de site van Erik Wannee gelezen dat de trike rustig wat langer mag zijn om wat meer druk op je voorwiel te krijgen. En ik had net geprobeerd om de wendbaarheid optimaal te houden. Waarschijnlijk gaat de slijptol er binnenkort nog een keer in om de fiets toch iets te verlengen en dan meteen ook mijn eigen houding aan te passen. Ik wil graag wat meer achterover liggen.

Het kindergedeelte is afgedekt met het bekende(?) leggero vliegengaas en een regenkap. Op de foto was het nog prima weer.

Door de zitting iets te verplaatsen: onderkant iets (3 cm)naar voren, rug iets naar beneden is de zit/lig positie voorlopig redelijk.
Maar ik vrees, dat de slijptol er nog een keer in gaat. Want echt liggen is toch iets anders.
Enige technische info:
- afstand tussen de achterwielen is ca 90 cm, kan ik overal mee tussen door.
- fiets heeft een hele kleine draaicirkel. Met enige handigheid kan ik rondjes met diameter van minder dan 4 m maken, met een snelheid van ca 12 km/h.
- Wielen achter 20" (406) met nexus rollerbrake, voor 20" (438) met nexus-7 naaf + rollerbrake.
Bovendien komen voor de magura hydro-remmen weer als tweede/eerste rem.
- De rollerbrakes achter zijn nu nog met handle te bedienen om bij te remmen, maar in de praktijk gebruik ik dat niet.
- De rollerbrakes achter kan ik bovendien vastzetten (parkeerstand) met een commandeur.

Gistermiddag (2 juli 2006) toch de slijptol erin. Was even wat prutsen en meten, maar het resultaat rijdt erg fijn. Ligpositie is aangepast: de lighoek is beter en tov van eerst lig ik wat lager bij de grond, en de achterkant is wat vlakker geworden. Kun je op de foto's wel zien.

Ligfietsers met kinderen, dit is een aanrader!!

Redactie

Reacties (0)