Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verschil Luxeon 3W (Conrad) en 5W halogeen (Sigma Mirage)

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Verlichting

In mijn Versatile zaten standaard 2 Sigma Mirage 5W 12V halogeenlampen. Op zich best mooi licht alleen vreten ze vrij veel energie. Één lamp alleen kan maximaal 7,2 uur branden op de volle lading van een goede accu. Maar ook achterlicht, richtingaanwijzers en claxon gebruiken energie. Daarbij komt dat als je rechts van de fiets staat, en het linker licht brandt, je de fiets niet goed ziet. Ik geef er daarom de voorkeur aan om beide lampen te hebben branden. Alleen betekent dat direct halvering van de brandduur. Dus 3,6 uur maximaal.

Dit moet energiezuiniger kunnen. Vandaar dat ik naar LEDs ben gaan kijken.
van de 3W Luxeons heb ik al goede verhalen gehoord. Met name een bepaald type van de Conrad; die zijn ingebouwd in een mooie behuizing.
Ik heb 2 van die lampen gekocht en aangepast om ze te kunnen dimmen. Deze Luxeons hebben maar een heel klein beetje minder vermogen dan de Sigma Mirages.

Bovendien is gebleken dat de Luxeons wel heel veel licht geven (wel duidelijk meer dan de Sigma Mirages) maar zelfs zoveel dat tegenliggers er niet vrolijk van worden maar wel verblind. Dus heb ik de mogelijkheid gemaakt om de Luxeons te dimmen.

Daarvoor wil ik verwijzen naar 2 dimbare Luxeons op 12 Volt (Versatile) en naar een uitgebreidere uitleg over het schema en het rekenwerk.

Maar nu de test om het verschil te bekijken.
Ik heb de volgende testopstelling gemaakt:

Op 2 stukken bezemsteel heb ik 2 Luxeons en 2 Sigma Mirages gemonteerd. Aan de twee stukken bezemsteel heb ik een voetje gemaakt die op een fotostatief geklikt kan worden.
De lampen zitten op de bezemsteel even ver van elkaar af als ze in de neus van de Versatile zouden doen.
De Luxeons en de Mirages heb ik allemaal in dezelfde richting laten wijzen voordat ik met de test begon.
De hoogte van de lampen heb ik ook gelijk gemaakt aan de hoogte van de lampen in de Versatile.

De camera staat 1,5 meter achter de lampen op 92 centimeter hoogte. De plek waar mijn ogen ongeveer zitten ten opzichte van de lampen in m'n Versatile.De camera staat ook op statief. De Versatile staat ernaast om de lampen van elektriciteit te voorzien en om gemakkelijk de lampen aan-en-uit te schakelen met de schakelaars van de Versatile.


De te fotograferen dingen zijn:

  • Kinderkar links op 5 meter afstand van de lampen (elke keer ten opzichte van de lampen)
  • Hurricane rechts op 10 meter
  • Fujin midden op 20 meter
  • Diverse blokjes met reflectie op 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 20 meter waarvan 4 een vierkante reflectie heeft, de 5, 10 en 20 een kruis en de overige blokjes een rechtopstaand streepje

De camera heeft de volgende instellingen:

  • Diafragma: 2.8
  • Sluitertijd: 1 seconde
  • Witbalans: handmatig; geijkt op een wit vel dat verlicht is door 2 Luxeons en 2 Mirages
  • ISO: 50
  • Zoom: 35 millmeter (maximale groothoek van de camera)


Opzet 1:

De lampen zijn gericht op het blokje op 4 meter afstand.

Eerst een testfoto met flits:

De linker Mirage:

De rechter Mirage:

Beide Mirages:

Nu de foto's met de Luxeons. Telkens branden 2 Luxeons maar met verschillend opgenomen vermogen. Ik zal telkens de volgende gegevens vermelden (waarbij ik weer wil verwijzen naar het andere zelfbouwproject voor de betekenis van de aanduiding 'combinatie' en weerstandwaardes.

Combinatie 2 / 2,7 W / 5,6 Ohm:

Combinatie 2 / 5,6 W / 2,7 Ohm:

Combinatie 2 / 8,2 W / beide weerstanden:

Vervolgens heb ik de lampen gericht op het blokje op 10 meter afstand.

Foto met flits:

Linker Mirage:

Rechter Mirage:

Beide Mirages:

Combinatie 2 / 2,7 W / 5,6 Ohm:

Combinatie 2 / 5,6 W / 2,7 Ohm

Combinatie 2 / 8,2 W / beide weerstanden:

De twee meest opvallende verschillen die ik zie zijn allereerst de kleur maar daarnaast ook de verdeling van het licht. De Luxeons geven een veel egalere lichtvlek voor de fiets dan de 2 Mirages die een vlekkerige lichtvlek opleveren.
Verder is ook wel duidelijk dat de 2 Luxeons samen op het hoogste vermogen van 8,2 W toch méér licht geven dan de 2 Mirages die samen 10 W vragen.

Nu had heb ik in de neus van de Versatile de mogelijkheid om de Luxeons op 6 standen te laten branden in plaats van de 3 in dit zelfbouwproject.
Ik heb wel elke keer 6 foto's geschoten en tussen de foto's door ben ik met moeite in de neus van de Versatile gedoken om een schakelaar om te zetten. Alleen bedenk ik me nu achteraf dat dat voor niets is geweest omdat die doos helemaal niet in gebruik is geweest tijdens het schieten van de foto's.

In wezen is nog maar één extra verlichtingsstand interessant van de intensiteiten die ik niet geschoten heb: een 1,5W stand. Deze geeft wel zichtbaar minder licht dan een enkele Mirage maar alsnog aardig licht. In het andere zelfbouwproject heb ik wél foto's staan van de 1,5W stand.

Hieronder heb ik nog een animated GIF geplaatst. De foto's heb ik op vermogen gesorteerd. Mijn doel was om een lager vermogen te hebben met als het even kan, meer licht.

Achtereenvolgens de volgende foto's:
Foto met flits / Luxeons 2,7W / Linker Mirage 5W / Rechter Mirage 5W / Luxeons 5,6W / Luxeons 8,2W / Beide Mirages 10W

Klikken op de afbeelding levert een GIF met de resolutie 800x600. Waarschuwing modemers: bijna 900 kB groot.

Redactie

Reacties (0)