Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Achterlicht Versatile

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

De Versatile wordt standaard geleverd met een fraai BM 12V achterlicht.

Alleen heb ik wat bezwaren bij dat achterlicht:

  • Er zijn al redelijk wat van die lampen gesneuveld. Oorzaak onbekend. Ook het achterlicht van Versatile 006 van Marrianne doet het niet meer.
  • Het achterlicht heeft slechts 2 LEDs maar vraagt wel 50 mA aan stroom; dat moet minder kunnen.
  • Het achterlicht heeft een standlicht. Voor een fiets met dynamo vind ik dat geweldig. Voor de Versatile vind ik het juist meer dan overbodig. Het doel van standlicht is natuurlijk dat je stilstaand nog zichtbaar bent door het lichtgevende achterlicht. Omdat de Versatile een accu heeft in plaats van een dynamo, is de standlichtfunctie dus overbodig; wat zeg ik, eerder irritant. Het licht blijft branden zodra je de fiets weg zet. De verlichting brandt dus nog zinloos een tijdje door. Dit kost een beetje opgeslagen energie van je accu. Verder kan je minder makkelijk zien of je je fiets wel van het contact gezet hebt.


Vandaar dat ik een nieuw achterlicht gemaakt heb.

Ik heb een 6V achterlicht van Spanninga gekocht die normaal op 2 penlites werkt.
Het printje met de LED heb ik uit de behuizing gehaald samen met wat metalen onderdelen om de batterijen mee te klemmen. Batterijen komen er niet in dus is die metalen handel vanbinnen overbodig. Het knopje om het licht aan en uit te zetten heb ik ook uit de behuizing gehaald. Het gaatje heb ik opgevuld met smeltlijm.

Vervolgens heb ik een nieuw stukje print in het achterlicht gemaakt. Op deze print heb ik 8 heldere superfelle rode LEDs geplaatst. De LEDs heb ik ontdaan van het randje aan de onderkant zodat ik ze strak tegen elkaar op de print kon drukken.

Het schema hoe ik ze heb aangesloten staat hieronder:


De LEDs branden iets onder hun normale waarde. Ik heb weerstanden van 100 Ohm genomen. De LM317 is gewoon een lichte TO-92 behuizing.
De 2 strengen LEDs vragen nu elk 12,5 mA. Samen dus 25 mA. Dit betekent in vergelijking met het (standaard op de Versatile gemonteerde) BM achterlicht méér licht voor de helft van de stroom.
Voor een uitgebreidere beschrijving van het rekenwerk en het schema wil ik graag verwijzen naar een ander zelfbouwproject hier op ligfiets.net.

Om ook aan de zijkant wat meer van het licht te zien (de LEDs hebben een niet al te grote uitstralingshoek) heb ik de linker 2 LEDs en de rechter 2 LEDs met de dremel schuin afgeschuurd aan de bovenkant.

Het Spanninga achterlicht is iets groter en hoekiger dan het BM achterlicht (en daarmee iets minder mooi) maar voldoet veel meer aan mijn wensen/eisen na de aanpassing.

Bijkomend voordeel is wel dat de bedrading naar het achterlicht nu netjes zijn weggewerkt terwijl bij het BM-achterlicht, de draden onder de tilbeugel uitsteken. Nu vallen ze helemaal netjes weg in de tilbeugel. Ook de plek waar de draad van de tilbeugel gemonteerd is aan de beugel is nu verborgen í­n de behuizing van het achterlicht terwijl dat met het BM-achterlicht net boven het licht zelf zichtbaar was.

Redactie

Reacties (0)