Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Quest/Mango-dekje op een Versatile

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Stroomlijn, |Overig|

De Verstatile is een geweldige machine waarbij ik eigenlijk maar één duidelijk bezwaar heb: het 'alleweder'-gehalte is te laag. Het zeiltje blijkt niet voldoende bestand tegen regen. Het water stroomt letterlijk via de rits naarbinnen op de borst en buik van de rijder.

Commentaar leveren is natuurlijk makkelijk. Maar ik ben ook op zoek gegaan naar oplossingen voor dit probleem. Allereerst heb ik getracht het zeiltje bol te laten staan met ballijnen uit een trouwjurk zoals ik ook bij m'n voormalige Alleweder had gedaan. Helaas is het bij de Versatile mislukt. Met name de rits in het midden zat in de weg.

Een andere mogelijkheid was een flapje over de rits maken. Echter heb ik al ervaringen met zulke flapjes op m'n waterdichte jas. Die flappen zijn ook de oplossing niet, zeker niet als het zeiltje niet mooi strak staat of bol maar juist wat naar beneden hangt. Geen oplossing dus.

Derde optie was een Quest- of Mango-dekje monteren op de Versatile. Dit heb ik uitgevoerd en dit lijkt tot dusver te werken naar tevredenheid.
Ik heb een onbewerkt dekje gekocht. Alle stukken klittenband e.d. moesten dus nog worden aangebracht. Maar ook het hoofdgat moest nog worden uitgeknipt.

Om de juiste hoogte te bepalen heb ik 2 foto's gemaakt met toestel op statief en toestel met gelijke instellingen. 1 foto van m'n fiets met het onbewerkte dekje erop maar wel met wat plakband erop geplakt ter indicatie waar ik ongeveer zou moeten knippen en ook een foto van mij in de fiets. De 2 foto's heb ik digitaal over elkaar geplakt om goed te zien waar ik het beste zou kunnen knippen:

De volgende stap was uiteraard het gat voor het hoofd uitknippen maar ook grofweg het overtollige materiaal van het dekje wegknippen. Het Quest-gat is veel groter dan die van de Versatile. Het dekje is dan ook veel te groot. Wat al wel definitief gemonteerd kan worden is het stuk klittenband voor het afdekkapje.

Het grof bijgeknipte dekje kan nu op de fiets geplaatst worden om beter te bepalen waar ik weg moet knippen en waar de stukken klittenband voor montage geplaatst moeten worden. Toen het dekje nog niet bijgeknipt was, was het zodanig groot dat het op de spiegels rustte. Daardoor kon het dekje niet mooi aansluiten bij de fiets.

Omdat ik daarna beter zicht had op het geheel, kon ik het dekje op maat knippen. Ik heb de rand rondom het gat nog vrij groot gehouden.
De stukken klittenband zijn ook gemonteerd.

Vervolgens heb ik de randen netjes afgewerkt.

Met een hete soldeerbout heb ik op in randen (kopse kant) materiaal weggesmolten en direct samengeknepen.

Daarna heb ik de randen doorgestikt en gezigzagd.

Direct valt op dat het dekje aan de voorkant 'boven' de kap van de Versatile 'zweeft'. Dit komt door het opstaande randje rondom het gat voor het hoofd.

Om dit te verhelpen heb ik het dekje verwarmd. Het materiaal valt dan goed blijvend te vervormen. Om de vorm van de rand netjes te laten volgen heb ik met MDF een mal gemaakt waartussen ik het dekje kon 'persen'

Ik heb eerst het stuk MDF op de opening gelegd van de kap van de Versatile.
Van binnenuit heb ik toen de binnenkant van het gat afgetekend.
Daarna heb ik op 1,5 cm afstand een tweede lijn rondom de eerste getekend. Daarna nog een derde lijn, wederom op 1,5 cm maar nu van de 2e lijn.

Met de decoupeerzaag heb ik over de 2e en 3e lijn gezaagd waarbij ik het zaagblad onder een hoek van 45 graden had staan.

Het resultaat was 3 stukken MDF. Een grote 'buitenmal', een smalle strook restafval en een kleinere 'binnenmal'.

Het dekje heb ik tussen de mallen geklemd en vervolgens flink met een normale haarföhn opgewarmd. Eenmaal opgewarmd heb ik het dekje ingeklemd gehouden tot het afgekoeld was.

Het dekje sluit nu mooi aan bij het oppervlak van de kap.

Aan de achterkant bleef het dekje niet mooi genoeg aangesloten zitten onder het achterste zeiltje (welke ik dus heb laten zitten).

Ik heb om dat probleem op te lossen een stukje tussen de 2 uiteindes gemaakt.
Dit stukje is gemaakt van een weggeknipt stuk dekje. Afval komt dus ook van pas.

Het originele achterste zeiltje heeft nog wel functie: afdichten van de opening boven het Quest-dekje

Het totaalplaatje van een afgesloten Versatile met bijgewerkt Quest-dekje

[8-8-2005] Update

Ik heb het dekje vandaag lichtelijk aangepast. Vandaag heb ik gefietst met wat meer wind van voren.

De rand van het dekje is aan de voorkant vrij hoog. Verder geen probleem als het gaat om zicht want ik kijk er mooi overheen. Echter is er wel een ander probleem: m'n pet.
De klep van m'n pet staat bol en komt met de zijkanten op de rand van het dekje. Op zich ook geen punt totdat je teveel wind van voren krijgt. Ik kan de klep namelijk niet lager krijgen. De klep wees niet genoeg omlaag waardoor de wind eronder kon komen. Ik voelde vandaag m'n pet al lichtelijk omhoog schuiven bij m'n voorhoofd. Tijd voor actie dus. Ik had het sowiezo al in gedachten om het dekje wat aan te passen omdat ik de spiegels ook niet helemaal goed kan zien als ik diep wegduik in de fiets (in verband met veel regen bijvoorbeeld). Ook was de spleet tussen pet en dekje vrij groot waardoor redelijk wat water binnen kon spetteren op 'n bril.

Wat heb ik gedaan? 3 vliegen in 1 klap pakken: gewoon 2 'kuiltjes' in de rand van het dekje geknipt. Laat de plek waar m'n pet het dekje raakt nou redelijk op dezelfde plek zijn als waar ik m'n spiegels zie. Dus door daar het dekje wat uit te knippen kan ik zowel m'n pet dichter bij de rand van het dekje krijgen en daarmee de spleet verkleinen, m'n klep wat schuiner omlaag drukken én de spiegels beter zien.

De kans bestond echter wel dat door die 'kuilen' het bovenste dekje niet meer voldoende zou afsluiten. Voordat ik de schaar in het dekje zou zetten, wilde ik wel eerst wat zekerheid hebben. Ik heb daarom (groen) plakband boven aan de rand van het dekje geplakt en nog een 2e strook daaronder. Toen heb ik het afdekkapje op het dekje gedrukt en met een watervaste stift op het plakeband gemarkeerd om te zien hoeveel overlap ik had tussen de rand van het dekje en het kapje. Dit bleek meer dan genoeg. Dus op datzelfde plakband de kuiltjes afgetekend, uitgeknipt en vervolgens de randen weer netjes afgewerkt.
Uiteraard heb ik het plakband wel weer verwijderd.

Nu maar hopen dat ik geen hele sloten water via die kuiltjes naar binnen krijg.
Helaas zijn de foto's hier op Ligfiets.net 'verloren' gegaan op de één of andere manier. In mijn eigen archief kan ik ze helaas ook niet meer terugvinden. Ik hoop dat de omschrijving duidelijk genoeg is.

Redactie

Reacties (0)