Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

luxeon-pinkers/stadslichten en voorlicht

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

in de herstelperiode van de limit dacht ik eraan mijn verlichtingssysteem wat te gaan optimalizeren,
betreft het volgende.
- Deel 1: luxeonleds van 1W die ik gebruik als stadsverlichting en als pinkers.
- Deel 2: voorlicht met twee luxeonleds van 3W die ik als plattelandsverlichting wil gaan gebruiken.

laat me beginnen met deel 1.

in eerst instantie schakelde ik twee luxeonleds in serie als stadsverlichting, wat zeer doeltreffend was, (zie afbeelding 1) en twee leds in serie met weerstandje die ik gebruikte als pinker, niet zo doeltreffend eigenlijk daar het enkel aan de zijkant te zien was. De leds heb ik met les en al tussen een alu plaatje (koeling) en een plexi-plaatje gespannen en dit geheel met velcro in de binnenkant bevestigd van de limit. Ik heb ook gaten van 30mm voorzien die door Dries Callebout belegt zijn met een laagje glasvezel wat met de amber-luxeons een leuke combinatie was.

het pinksysteem heb ik geleend van Bastiaan Welmers. Dat werkte in begin niet zo goed, maar was aan mezelf te wijten door een paar soldeerpunten. Nu heb ik intussen een pinkerrelais gekocht van velomobiel.nl dat ik wil gaan gebruiken voor de nieuw versie.

Ik ga dus de vier amber 1W-luxeons (voor an zijkant) en twee heldere rode leds van 10mm (achter) dubbel gaan gebruiken.
enerzijds zullen ze functioneren als stadverlichting en ander zijds als pinkers, verder zullen de pinkers ook werken als het donker is.
voor deze toepassing ga ik ook de lensen (6°) verwijderen (zie onderstaande afbeelding)

dit betreft hier een aluplaatje, waarop glasvezel zit om de led op zijn plaats te houden en tegen de alu te drukken. deze hebben intussen een paar weken in de limit gezeten met velcro, tot net voor het paastreffen, toen is die losgekomen in een lange regenbui, door de condens, zal dus het systeem optimalizeren

24/06/05
intussen ben ik een beetje gevordert met de verbeterde versie van de pinkers. heb nu namelijk drie plaatsjes opeen gezet met led er ergens tussin: alu, print en glasvezel. dit samengebout komt via een tweede boutje vast te zitten aan de stroomlijn, dus geen velcro meer.

afgewerkt geeft dat een volgend resultaat, je vind er ook een afbeelding van de test. dus nog niet tevelde, maar die zullen in de nabije toekomst wel komen. voorlopig dus geen bijwerking meer, mijn tekst en foto's komen niet waar ik ze wil, maar op een andere plaats, zal later nog wel eens proberen

2. voorverlichting.

net als de rest van mijn verlichting wilde ik het voorlicht bouwen met leds, daarvoor koos ik twee witte luxeonleds van 3 watt. de een voorzien van een lens van 6° en de ander voorzien van een lens van 8x12°. beide voorzien van een weerstand om op zes volt te kunnen werken.

het lamplichaam bestaat uit twee delen, het witte (of foto) is teflon waar een stukje plexi is ingelijmd, hier achter stop ik de luxeons en de lenzen. het grijze is alu, en is dus het koellichaam, deze luxeons warmen nogal op en kunnen dus wat afkoeling gebruiken. oke, ik heb veel werk gehad om dat koellichaam uit te draaien en te frezen, maar heb er mijn plezier aan gehad, maar volgende keer neem ik gwoon een bestaan koel-element dat ik rond uitzaag, en bespaar ik me op een pak werk.

webmaster: ik voeg nu tekst(over de afwerking) in na de afbeelding waar ik illustreer dat ik met drie plaatjes werk, een alu, een print en glasvezel plaatje, ik veronderstel dat die tekest dan onder de foto terecht komt, maar de tekst komt boven de afbeelding terecht,

onder deze tekst (waarin ik jullie mijn probleem voorleg) voeg ik dan foto toe waar ik de afgewerkte led toon tussen mijn vingers, maar hij komt onder de volgende foto te staan.
onder deze foto wil ik dan foto zetten waarin ik de dikte van het plaatje illustreer, maar deze komt onder de tekst van het achterlicht te staan.

deel 3: achterlicht

in deel 1 sprak ik reed van de heldere 10mm leds bij de stadsverlichting.

ik beschik ook nog over een led-achterlicht dat zich onder een glasvezelkapje in de muts bevindt. ik heb gewoon tien heldere rode leds van 5mm op een printje gezet. resultaat is bevredigend.

in combinatie met reflecterend rode sticker is dit meer dan afdoende in het verkeer.

de limit is verder ook vooraan voorzien van een witte reflectie band rond het voorlicht en een reflectie streep op de kap, de weinige reclame is al even reflecterend.

ik heb belooft dit project af te werken en nodige verslagen met afbeeldingen toe te voegen, mijn vorige pinkers die met velcro op de stroomlijn zaten heb ik er weer uitgesloopt doordat de velcro loskwam door condens, hier heb ik nu alukoel-elementjes aangekocht waar ik de luxeons zal op monteren en vervolgens met een boutje vast zetten in de stroomlijn, oke, daar moet een gaatje voor worden geboord, maar zit dan ook goed vast, en als boutje heb ik inbusjes met heel platte kop via dries,

Redactie

Reacties (0)