Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Zelfbouw eenwielige, gestroomlijnde aanhanger

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Stroomlijn, |Overig|

Ik ben bezig geweest met het bouwen van een eenwielige, gestroomlijnde aanhanger. Het project ligt momenteel stil, maar ik ga het zeker een keer oppakken.

De bedoeling is om het geheel zo licht mogelijk te maken, maar wel met een flinke inhoud. Richtwaarden zijn 5kg leeg gewicht, 120lt inhoud en maximale belading 40kg.

De reden om voor een gestroomlijnde versie te kiezen is omdat dan alle bagage binnen zit (afsluitbaar), omdat het de gestroomlijnde vorm van de fiets niet veel negatief beïnvloed (snelheid is een vorm van comfort), en bovenal omdat het er goed uitziet!

Eén wiel heeft als voordelen dat het gewicht minder is (een wiel is best zwaar), dat het minder weerstand heeft, en dat de kar mooi in één lijn met de fiets rijdt. Eén van de grootste nadelen is dat er nogal wat eisen gesteld worden aan de bevestiging aan de fiets.

Een uitgebreide bouwbeschrijving wordt ooit nog wel eens gemaakt, maar nu beperk ik het even tot het beschrijven van de verschillende onderdelen/mallen. Tijdens het bouwen maak ik regelmatig foto's en af en toe aantekeningen, zodat het bouwproces redelijk goed in beeld is te volgen. Het hoofdmateriaal wordt uiteindelijk carbon/epoxy. Voorlopig voer ik veel uit in glasvezel/epoxy vanwege de kostprijs. Iets weggooien wat een tientje kost is niet zo erg als 60 euro.

De onderdelen die ik bedacht heb zijn de volgende:
- De hoofdmal/bovenkant; gemaakt van een positieve mal van Polystyreen, polyester en plamuur. De mal wordt deelbaar. Ik ben nu zover dat ik de positieve mal glad moet afwerken.
- De onderkant; een negatieve mal is reeds gemaakt van hout, hardschuim, polystyreen, glasvezel/epoxy en plamuur. De mal is afgewerkt met DD-lak en in de was gezet. Hier is al een onderkant van gemaakt, die er erg goed uitziet (al zeg ik het zelf).
- Twee mallen voor de carbon bladveren. Deze zijn gemaakt van hout met dd-lak. Het is een gekromde vorm. Ik gok dat er 40 lagen carbon nodig zijn om deze sterk genoeg te krijgen.
- Een mal voor de bevestiging van de bladveren. Deze mal wordt wellicht geïntegreerd in de mal voor de onderkant.
- De draagarmen. Ik ben ze rechtstreeks aan het maken, ipv. via een mal. Een vorm van polystyreen wordt omwikkeld met carbon.
- Een 20" wiel (detail). Ik heb er eentje liggen van een oude kinderfiets, die is echter veel te zwaar. Wellicht dat ik ooit eens ga proberen ook dit zelf te maken.

De draagarmen worden aan de achteras van de fiets gekoppeld, via de methode Bob Yak. De patten hiervoor maak ik zelf, ook van carbon.
Alle mallen worden zo gemaakt, dat ze meerdere keren gebruikt kunnen worden. Dit heeft een aantal voordelen, aanpassingen zijn makkelijk door te voeren, het geeft de mogelijkheid alles eerst in glasvezel uit te voeren, en later in carbon. Dit drukt de kosten maar levert uiteindelijk een lichter product op.

Als je er vragen over hebt, kan je ze me altijd stellen, natuurlijk. Werken met laminaten is erg leuk. Veel basis informatie is er in eerste instantie niet over te vinden op internet, je moet heel veel zelf uitvogelen. Op de emaillijst van ligfiets.net kan je ook soms met vragen terecht. De bedoeling is trouwens dat de aanhanger met Cyclevision af is (ik hoop 2007:).

De hoofdmal (positief) in schuim. Bovenop zie je een deel van het gat waar de bagage door kan. Door dit gat past in ieder geval een krat bier :-)

De tweede foto laat de negatieve mal zien van de onderkant. Omdat hier een wielkast in zit, is hiervan een aparte mal gemaakt.

Een overzichtje van mijn "werkplaats" in de slaapkamer. Het rooie ding is een afdruk van het witte ding erachter. De onderkant. Epoxy kan je mooi kleuren met pigment, hierdoor is een gelcoat niet nodig.

Op de onderkant is met schuim ribben gemaakt, voor de bevestiging van de bladveren straks.

Een van de twee mallen voor bladveren. Gemaakt van massief hout, met een verloop van horizontaal voor het verend gedeelte naar vertikaal voor de bevestiging van het achterwiel.
Zie voor de verschillende onderdelen: http://www.ligfiets.net/zelfbouwer/project.php?project_nr=264

Redactie

Reacties (0)