Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

uitlijning van driewieler

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Techniek, Sturen

Een tijd geleden werd ik op de hoogte gebracht van de verbouwingen van Peter de Rond aan zijn Quest. Geinig was mijn eerste gedachte. Wetend dat auto´s een soortgelijke implementatie gebruiken is het ook logisch om een dergelijk verbouwing te doen. Als het niet nodig was, hebben auto´s het niet gebruikt. Autofabrikanten zullen de kanten eraf snijden als het kon.

Het is wel zo dat het al eerder gedaan is, maar met een paar fotootjes erbij en wat extra tips dacht ik toch maar om het toe te voegen.

Voor de spanmoer heb ik een RVS spanner gebruikt die algemeen voor boten gebruikt worden.

Ziet er mooi uit hé? Het is te krijgen bij meeste jachtonderdeelhandelaren. Deze was 12 euro. Leuk, want er is gelijk een stukje linksdraad met 2 sluitmoertjes. Een linksdraad en een rechtsdraad. Het linksdraad-kogelgewrichtje is via www.overtoom.nl te bestellen voor 1,65 euro. Wat meer zoeken wij?! Meeste bedrijven bestellen bij Overtoom, zo spreek maar bij degene bij jouw werk die inkoop doet.
Als eerste wordt de linksdraad kant afgezaagd om een stukje linksdraadeinde te geven. De draad wordt met een vijl afgebraamd. Aangezien RVS zeer gevoelig is voor koudlassen (vastlopen) moet de draad goed gerepareerd worden. Ik heb geen draadvijl, zo dat wat gewoon gedaan met een ijzerzaagblad. Een van de tanden worden gewoon langs de draad gehaald om het weer mooi in vorm te brengen. Het is ietsjes moeilijk uit te leggen.

Voor er enige veranderingen aangebracht worden, wordt de huidige uitlijning eerst na gekeken. De fiets bleek ongeveer 3mm uitspoor te hebben. Dat is niet echt de bedoeling, zo de aanpassing is wel nodig. Ik rij huidiglijk 4000km per setje banden. Ik ben dus wel benieuwd wat voor resultaten mij voor de boeg staat. De oude stang is verwijderd. De hele stang is uitgeschroefd. De stang wordt gemeten. Straks moet er wat vanaf en dan is het handig te weten. De stang is 220mm tot bij de rand van de kogelgewricht.

Aangezien ik nog op het linksdraad kogelgewrichtje wacht, wordt de huidige kogelgewricht aangepast. De M6 wordt uitgeboord en een M8 draad wordt erin getapt. De M8 draad is bedoeld om een hechtstructuur te geven voor epoxy putty.

Een wormpje van epoxy wordt gemaakt om goed in het gaatje te zetten. Daarna wordt het stukje linksdraad in de bankschroef langzaam erin geperst. Dit is een tijdelijke oplossing tot de bestelde kogelgewrichtjes met linksdraad binnen zijn.

Met de kogelgewricht klaar, moet de stang nog op lengte gesneden worden. De oude was 220mm tot bij het randje van de kogelgewricht. De spanner is op de foto te zien als ongeveer 100mm lang. Met een vol ingedraaide stand van 210mm moet de stang 160mm lang zijn. Dat dan gedaan.

Met alle onderdelen nu op maat, wordt het aan elkaar geschroefd en gemeten. De rechtsdraad is tot bij het gaatje in de spanner. De lengte is 210mm. Perfect.

De volgende foto is met de stang in positie. De afstelling is nog niet gedaan, aangezien de epoxy nog niet hard is, maar het geeft wel een idee hoe het eruit ziet. De inkeping die gesneden is, is misschien een beetje te veel geweest. Een stukje tape er overheen.

De uitlijning is inmiddels gedaan. Wat wel interessant is, is dat de Quest zijn uitlijning goed is onafhankelijk van de belasting. Dit is al eerder genoemd, maar het is weer bevestigd. De uitlijning is nu 0,5mm toespoor met of zonder coureur.

Redactie

Reacties (0)