Electronica met RJ45 (netwerk) stekkers
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24
Categorieën: Verlichting
Toen ik mijn Alleweder kocht, moest het nodige aan de elektronica gebeuren. Ik heb de hele elektronica opnieuw aangelegd.
Ik meende dat het wel handig zou zijn om met RJ45 netwerkstekkers en netwerkkabels te gaan werken.
In de fiets heb ik op 4 plekken een 'centraal'doos gemaakt die met elkaar verbonden zijn met behulp van netwerkkabels. Omdat je per kabel 8 aders tot je beschikking hebt, kan je vrij geordend diverse dingen aan elektronica schakelen.
2 aders heb ik gebruikt voor plus en min. In elke kabel dezelfde. Andere aders zijn gebruikt voor bijvoorbeeld linker richtingaanwijzer, rechter richtingaanwijzer, achterlicht, ledvoorlichten, gewoon voorlicht, claxon.
Vandaag werd mij gevraagd wat m'n ervaringen zijn met de RJ45 stekkers en elektronica. Of ik mogelijk geen last had gehad van oxidatie in de afgelopen 3 jaar.
Mijn antwoord:
Tot dusver geen problemen ondervonden.
Elektriek.... komtie:
Een maand of 4 geleden begon m'n verlichting wel te weigeren. Het euvel was snel gevonden: de plek waar de stroomdraden in lampbehuizingen (Basta) geprikt worden (met een plastic schuifje) was wat ge-oxideerd. Draden eruit, afkrabben, er weer in prikken en klaar.
Een week of 2 geleden had ik wederom ellende met de voorlichten. Neus van de Alleweder verwijderd, zelfde trucje uitgehaald als eerder, licht gecontroleerd, dat werkte, neus er weer op en..... licht deed het weer niet. Euvel moest dus ergens anders liggen. Neus er weer af, wat wrotten aan de draadjes en het bleek dat één van de 2 lampen de oorzaak was. De behuizing van de lamp was defect geraakt waardoor het lipje dat tegen de achterkant van de lampfitting hoort te drukken, losgeraakt was. Een nieuwe behuizing was noodzakelijk. 2 nieuwe lampen gemonteerd (ik heb er 2 in serie staan... en om niet snel weer te moeten hannesen, heb ik beide lampen vervangen). Bij het aansluiten van de lampen is iets mis gegaan. Ineens rook ik iets onaangenaams.... Verbrande elektronica.
Na wat zoekwerk bleek 1 RJ-45 te zijn doorgebrand. Vermoedelijk heb ik kortsluiting gemaakt met de los bungelende draden die in de lampen geprikt moesten worden (tja, dom.... ik had de verlichting nog 'aan' staan). Wel vreemd dat de zekering niet is doorgebrand. Maar goed, die zekering is ook iets van 2,5A. Wellicht dat de grens van RJ45 ergens daaronder ligt. Maar behalve de genoemde kortsluiting heb ik géén problemen gehad. Geen slecht functioneren wegens oxidatie oid.
Wel werd m'n doel van m'n RJ45-keuze duidelijk. 4 RJ45 stekkers losprikken en nog een paar draden uit kroonsteentjes (accuspanningsmeter, LEDs voor richtingaanwijzer en 'power on') losdraaien en ik kon de print mee naar binnen nemen om daar in een lekker verwarmde omgeving de defecte RJ45-print-connector te vervangen. De bijbehorende RJ45-stekker aan de kabel moest ik ook nog vervangen want ook die was te warm geworden. Gelukkig heeft dit euvel me nog lang geen half uur werk gekost.
Ben ik tevreden met RJ45? Ja.
Zou ik het in de toekomst weer zo doen? Nee
Waarom niet? Hoe dan wel?
Ik zou WEL weer RJ45 gaan gebruiken maar dan met een wat andere toepassing.
Nu gaat gewoon alle 'power' door de RJ45 stekkers (op m'n 20W halogeenlamp na; die is later aangebracht en daarvoor was geen ader meer vrij). Als ik het overnieuw zou doen, dan zou ik naar alle plekken van de 'verbruikers' 2 dikke draden leggen (plus en min) en ook de netwerkkabels met RJ45connectoren. Alleen zouden die RJ45-connectoren-met-netwerkkabels dan alleen gebruikt gaan worden om te schakelen. Dus weinig energie door de RJ45 heen en véél door de dikke draden.
Om te schakelen zou je gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld reedrelais of transistoren. Beiden gebruiken wel wát energie maar niet veel.
Reacties (0)