Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Degelijke 12V acculader

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Accessoires, |Overig|

Dit is eigenlijk geen zelfbouw verhaal, maar meer een zelfverbouw verhaal. (Customizing)
Mijn eerste accu van mijn Quest was in korte tijd overleden. Die heb ik op geladen met een gangbare 1.5A ladertje. Gangbaar vond ik wel toen der tijd, maar nu niet meer. De accu kwam uit de UPS op onze werk en was nauwelijks 2 jaar oud. Nooit leeg geweest.

Daar stond nog een bij mijn werk, maar met slechte ervaringen heb ik toen besloten om een nieuwe te kopen.

Toen die overleed na 4 maanden begon ik mijn lader te verdenken. Met de lader op de accu ging het goed, maar bij een volle accu heb ik toen de spanning gemeten en het stond op 16 a 17V!! Veels te veel dus. Dat kwam door de feit dat de lader gewoon een volle gelijkrichter brug in had (iets voor de techneuten). Onder belasting zat de DC op 13 a 14V, maar met een volle accu ging die snel omhoog.
Na een beetje denken om het zelf te bouwen of de lader te verbouwen heeft de zoektocht op het internet mij tot de volgende geleiden.

Deze voltcraft is bij Conrad te bestellen onder Artikelnr: 510037 - 8A. Het is een 4A voeding voor maar 27 euri zonder verzendkosten (7 euri). De 2A uitvoering is 25 euri. Ik heb dus besloten voor een wat steviger uitvoering.
De voeding heeft een mooi stroommeter voorop. De transistoren zijn achter afgedekt met een plaatje om verbranding te voorkomen.
De voeding is gestabiliseerd op 13.8V. Dat is dus 2.3V per cel in de loodaccu. Een beetje zoeken op Google gaf mij gauw als info dat 2.35V de gewensde laadspanning per cel is. Dat komt dus op 14.1V uit.

Bij de punt van de schroevendraaier is een potje te zien. Dit potje regelt de spanning. Hij is met borglijm vast gezet, zo breek eerst de borglijm los met de stekker UIT! Daarna is de pot goed rond te draaien.

Met een multimeter er bij heb ik toen de spanning op geschroefd naar 2.36V per cel. Wel het had 2.35 moeten zijn, maar goed...

De lader laad nu mooi mijn accu op en bij een volle accu toon de meter bijna geen stroom meer aan (moet ik eigenlijk nog meten).

Als toevoeging aan dit project zou er ook een stroom begrenzende weerstand moeten zijn, maar de maximale stroom is maar voor een seconden of 20 boven 3 Ampere, zo dat wordt dus voor nu gewoon gelaten. Soortgelijke aanpassingen voor 6V systemen moet de 6V mannen maar uit zoeken.

Redactie

Reacties (0)