Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Behuizing voor Luxeon met 6-hoekige koelplaat en losse lens

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

Al tijden geleden heb ik een witte Luxeon 1W met losse lens aangeschaft. Tijden heb ik nagedacht over hoe ik die lens netjes voor de LED kon monteren.
Een eerste gedachte was met behulp van iets met schroefdraad om de afstand tussen LED en lens aan te passen om de bundel zo goed mogelijk te maken. Maar een concreet plan heb ik nog niet kunnen bedenken.
Op de ligfiets mailinglist had iemand het erover om koperen buis te gebruiken als ik me niet vergis. Dat leek me op dat moment niet zo'n heel goed idee.... tot gisteren. Gisteren zag ik hoe geweldig mooi een pijpensnijder werkt. Vandaag naar de bouwmarkten gegaan op zoek naar materiaal. Blijkbaar is een 22mm buis een heel mooie dikte voor Luxeons. De binnendiameter is even groot als de buitendiameter van de optiek. Alleen het 'blokje' aan het optiek valt niet binnen de buis.
Ik heb van de koperen buis 3 stukjes afgesneden. 1 lang stuk van 1,9 cm. Verder nog 2 kortere stukjes die zo kort mogelijk zijn. Het is me 1x gelukt om een stukje van 2 millimeter lang te maken.
Bij het snijden wordt de binnendiameter van de buis kleiner. Dus heb ik de uiteindes van de stukjes buis weer bij moeten vijlen.
Het grote stuk heb ik wat uitgedremeld waar het blokje van het lensje netjes in komt te vallen. Aan het andere uiteinde een kleine spleet gemaakt waar de stroomdraadjes doorheen kunnen.
De kortere stukjes buis heb ik 'open' gedremeld omdat deze stukjes in de grote buis geschoven moeten worden.
Alle onderdelen op een rij:

Het middelste stukje buis heb ik meer 'wand' uit gehaald omdat ook daar het blokje van de lens nog in moet vallen. Dit stukje ring heb ik in het grootste stuk geschoven:

Vervolgens kan de lens geplaatst worden en daar weer bovenop het kortste stukje buis:

De koelplaat van de Luxeon past standaard niet in de buis. Dus ook die heb ik even met m'n Dremel kennis laten maken. Ik heb de 6-hoekige koelplaat wat afgerond en bijgevijld totdat hij net in de buis past:

Één en ander kan natuurlijk aan elkaar gesoldeerd worden zoals de eerste ring die ik in het grote stuk buis heb geschoven. Ook kan erover gedacht worden om géén inkeping te maken in het grootste stuk buis maar om het blokje van de lens af te vijlen. Verder zal de Luxeon nog wel op de een of andere manier gemonteerd moeten worden. Ik zat er zelf aan te denken om de Luxeon gewoon met geleidende pasta op een plaat aluminium te plakken. Rondom de Luxeon dan een paar gaten boren. Aan de zijkant van de koperen buis 2 stukjes schroefdraad solderen en die stukjes schroefdraad door de gaten in de aluminium plaat steken. Dan nog 2 moertjes om het schroefdraad en de boel zit mooi vast. Maar dat is iets voor later.

Redactie

Reacties (0)