Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Verschil tussen witte en warmwitte leds

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

Ik heb in de planning om een verlichtingsset met Luxeon LEDs te gaan maken.
Een nadeel van de witte LEDs vind ik de erg kille kleur. Ik heb het idee dat niet alles goed belicht wordt door deze kleur. Momenteel heb ik 8 witte 5mm LEDs in de neus van m'n Alleweder gemonteerd. Verschil tussen asfalt en een met-gras-begroeide berm zie ik niet goed terwijl verschil tussen asfalt en stoeprand geweldig mooi zichtbaar is.
Als er iets is wat je niet wil aan verlichting is dat je er niet veel aan hebt.
Tegenwoordig zijn er naast de witte LEDs ook warm witte LEDs. Ik hoopte dat de warm witte LEDs een mooier licht zouden leveren. Alleen lijken deze toch wat te warm en geven ook die niet het gewenste resultaat.

Ik heb 2 witte en 2 warm witte LEDs opgesteld om het verschil in kleur te zien. Hieronder zijn de resultaten te zien. Ik heb de foto's geschoten met een Canon Pro90IS. De camera was ingesteld op f2.8 en sluitertijd van 1s. Zowel licht als camera staan op statief. Ik heb de foto's eerst geschoten in RAW-formaat en naderhand de 4 foto's omgezet naar JPG-bestanden.
2 Witte LED's:

2 Warmwitte LEDs:

1 Witte en 1 warmwitte LED

2 Witte en 2 warmwitte LEDs:

Tot slot een overzicht van de 4 foto's bij elkaar voor een beter overzicht:

Conclusie tot dusver is dat de Witte LEDs inderdaad niet mooi alle kleuren weergeven. Deze lijken meer richting het blauw te gaan en het rood voor een redelijk deel ongemoeid te laten. Ook de Warmwitte LEDs geven niet echt een mooi licht, die laten het blauw juist meer links liggen terwijl het rood goed zichtbaar is. Maar een combinatie van de 2 soorten LEDs geeft denk ik een vrij mooi licht wat het hele spectrum aardig lijkt te doen oplichten.
Een kleine aanvulling:
Ik heb de foto's 's avonds gefotografeerd in een donkere ruimte. Naderhand heb ik de echte kleurenschijf gewoon in de woonkamer bekeken. In de woonkamer heb ik allemaal halogeenlicht. In dit licht is slecht onderscheid te maken tussen het rode en het paarse gedeelte. Vandaag heb ik in daglicht nogmaals de schijf bekeken. De foto's waarbij ik de schijf heb belicht met beide kleuren LEDs geeft duidelijk de beste benadering van gewoon daglicht.
Als ik op den duur Luxeons ga gebruiken als verlichting zal ik zeker gaan voor een combinatie van de 2 kleuren LEDs om een zo efficiënt mogelijke lichtbundel te krijgen.

Redactie

Reacties (0)