Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 1Reageer

knipperlichten velomobiel, schema plus bestellijst

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Stroomlijn, Verlichting

Bij nader inzien gaat het bericht niet hier, maar onder de vlag van een zelfbouwprojekt van Wilfred vallen.

Hier meld ik wat grote lijnen, en ga wel dieper in op de verschillen.

Que stroomvoorziening zijn beide systemen gelijk. Daarom hoef ik er hier geen woorden aan te wijden.

Verschillen zijn er ook. Waar Velomobiel gebruik maakt van 2 x 1-watt leds zijn dat bij Quesjer 4 x 3-watt leds. 1 voor, 1 achter, en twee bij elke spiegel. Juist die bij de spiegel verhogen de zichtbaarheid enorm, omdat je zo van welhaast elke zijde de lichten ziet knipperen.

Standaard is er een schuimblokje achter de instaprand geplakt waar het stuur achter moet blijven hangen. Mijn ervaring was dat na verloop van tijd het stuur zo los hing dat het bij instappen al naar beneden viel voor ikzelf zat. Dan stap je dus bovenop je stuur, en om dan nog elegant te blijven.....
Ik heb een stuur wat je naar voren kan drukken. Daarmee komt de stuurbuis in een klem (van Alligt) en staat uit zichzelf rechtop.

Een andere belangrijk verschil is dat ik een schakelaar bij de klem heb ingebouwd, waar ik alle verlichting mee uitschakel. Dat is ook handig, omdat je zo niet vergeet je licht uit te zetten, en tegelijk een oplossing hebt gecreerd voor het anders immer brandende remlicht. (de parkeerrem staat op hetzelfde remhendeltje als de remschakelaar)


Ik heb gekozen voor amberkleurige leds. Dat is een prima geeloranje kleur. Komt dichter bij knipperlichtkleur, en is dus beter te onderscheiden van het er vlak bij geplaatste rem/achterlicht.

Voor knipperlichten heb je ook nog een aparte knipperautomaat nodig. Het heeft me veel moeite gekost voor ik een knipperautomaat vond die wilde werken met zo'n laag wattage. De meeste zijn ontworpen voor auto's en die trekt minimaal 2 x 21 watt. Een auto heeft een automatische verklikker als er een lampje kapot is gegaan. Hij gaat dan nl. dubbel zo snel knipperen. , en de "oplossing" kan zijn het aansluiten van veel weerstanden om maar boven die drempelwaarde te komen. Dit is hoe het bij Velomobiel aangesloten wordt. Zonde van de stroom m.i. Dan liever zwaardere leds aangesloten...... Maar het kan anders:

Bij louis.de wordt een knipperautomaat gemaakt die wel voldoet. Hij is speciaal voor leds bedoeld, en je kunt er een belasting aan hangen van 1 t/m 30 watt. Een klein probleempje is dat de knipperautomaat niet steeds begint met de flits. Het kan dus tot een halve seconde duren voor het overhalen van de schakelaar zichtbaar is voor het overige verkeer. Hij is gemaakt voor 12 volt, maar naar ik begreep werkt ie ook bij 6 volt. Dat is helemaal mooi.....

Redactie

Reacties (1)

avatar

Goedemiddag,

Ik weet dat dit een zeer oude topic is, maar heb je toevallig nog die bestellijst?
Ik heb een Mango gekocht recent, en zou die ook graag uitrusten met deftige knipperlichten.

Merci voor de hulp!
Groeten Michiel.

michielplatteeuw, 25 mei 2021 08:10