Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

verherbouw Jouta 2000

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Techniek, |Overig|

http://www.oorthuis.net/bakkertje/ligfiets.html#knutsel
Recentelijk heb ik een oude Jouta op de kop getikt. De fiets is niet meer in nieuwstaat maar binnenkort hopelijk weer wel.
Ik ga mijn best doen om iig twee dingen te verherbouwen:

  • de trapas
  • de kantelknik-as

Deze foto was alles wat ik had toen ik mijn bod uitbracht:

Je kunt zien dat de neus is afgezaagd en de trapas naar voren is geplaatst.
Latere modellen van deze fiets hadden een verstelbare trapas. Omdat de trapas nu toch al scheef zit, ga ik de verlenging eraf halen en een stuk vierkante buis aan het frame lassen.
Hieroverheen moet dan een stukje - net wat grotere - vierkante buis schuiven waaraan het crankhuis wordt vasgelast.
Om de kuip dan weer passend te maken komt hierin een flinke sleuf en kan de neus (die heb ik erbij gekregen) weer worden vastgelijmd. Het is de bedoeling dat mijn vrouw en ik (170 resp. 190 cm) beide op de fiets passen...
Detailfoto van de trapas zonder kuip nu:

Dan de kantel-knik constructie.
Blijkbaar was de originele as ingesleten in de kuip (zie foto). Een vorige eigenaar heeft de constructie willen herstellen maar heeft dit helaas erg scheef gedaan. Aan mij de taak iets te verzinnen om dat weer recht te zetten. Letterlijk.

Wanneer je goed kijkt zie je dat bovenin het gat (tussen de achterbak en het zitje) een moer ontbreekt. Net wat lager is een hoekijzer gemonteerd waarin een wat kortere as zit. Dit is echter zo scheef gedaan dat de fiets sterk naar rechts trekt tijdens het rijden. Foto's van de huidige situatie volgen...

Redactie

Reacties (0)