Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Vlag voor m'n Alleweder

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Veiligheid

Ik ben absoluut geen liefhebber van vlaggetjes op de fiets maar met de geboorte van onze dochter, ga ik toch maar met vlag rijden als ik de fietskar met haar erin achter me aan heb rijden.
Nu heb je van die kindervlaggen te koop bij de fietsenmaker. Alleen hebben die een paar nadelen:
1) De glasfiberstok die behoorlijk als een gevaarlijke zweep heen en weer zwiept.
2) De glasfiberstok die soms geen plastic laag heeft en dan van die nare splinters in je vingers kan achterlaten als er een lichte beschadiging aan het oppervlak van het glasfiber zit.
3) Het vlaggetje zelf is vaak niet opgewassen tegen de snelheden waarmee ligfietsen rijden. Enkele weken is vaak genoeg om zo'n vlaggetje volledig aan flarden te rijden.
Dus vind ik het eigenlijk zonde van het geld om zo'n ding aan te schaffen. Dus maar zelf maken waarbij ik bovenstaande problemen kan omzeilen.
Allereerst hef ik de eerste 2 problemen op door een 6 mm dikke koolstof buis (geen staf maar buis dus) uit de vliegerwereld te nemen. Dit materiaal is steviger en heeft veel minder last van splinteren. Als het eenmaal splintert is het overigens wel over en uit met het stokkie.
Het vlaggetje zelf moet ik sowiezo zelf maken, dus gewoon stevig materiaal nemen.
Omdat ik dus geen liefhebber ben van vlaggetjes, wil ik zonder problemen de vlag kunnen demonteren en in m'n fiets kunnen vervoeren. Vandaar dat ik de vlaggenstok in 3 stukken heb gezaagd. De 3 stukken kan ik aan elkaar monteren met messing busjes met een binnendiameter van 6 mm. Door de 3 stukken koolstof buis (en de 2 busjes) heb ik een stuk rond elastiek gehaald. 2 knopen in het elastiek zorgen ervoor dat de buisjes niet van het elastiek kunnen afschuiven. Het elastiek staat lichtelijk onder spanning in de buisjes. Dit principe zie je veel bij de tenstokken van koepeltentjes. De vlaggenstok kan ik nu dus snel uit elkaar trekken en 'dubbelvouwen' waarbij de stokken netjes bij elkaar blijven:

Omdat ik geen vlaggetje gekocht heb, heb ik ook geen montageplaatje. Na wat nadenken schoot het me ineens tebinnen. Een scharnier van een deur kan een perfecte vlaggenstokhouder zijn.
Uiteraard moet de onderkant van zo'n scharnier wel worden dichtgemaakt omdat de vlaggenstok anders doorzakt naar onderen toe. Daarom heb ik een hoekprofiel van aluminium gebruikt om de onderkant af te dichten.

Redactie

Reacties (0)