Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Burley D'Lite dissel, vlag en Maxicosi

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Veiligheid, |Overig|

Om onze dochter fatsoenlijk met de ligfiets te kunnen vervoeren, hebben we een Burley D'Lite gekocht. Onze dochter rijdt al vanaf 4 weken oud kleine tochtjes mee in de kar.
Alleen zijn er wat zaken aangepast aan de kar. Om te beginnen had ik al flink wat koppelingen en trekhaken van de RadicalDesign Cyclone. Gezien die koppelingen een stuk vlotter werken dan de koppeling van Burley, heb ik de Burley voorzien van een Cyclonekoppeling.

Om de koppeling van de Cyclone ook aan de Burley te kunnen maken, heb ik een stuk van een nylon staaf genomen. De staaf is zodanig dik dat die niet in de dissel geschoven kan worden. Dus heb ik aan 4 kanten van de staaf wat nylon weggevijld om een wat vierkantere vorm te krijgen.
De bout waaraan het noodbandje zit en waar ook oorspronkelijk de pen voor de koppling aan zit, heb ik uit de dissel gedraaid.
In het uiteinde van de staaf heb ik een gat geboord. In dat gat heb ik schroefdraad getapt (M10). Vervolgens een RVS draadeind erin gedraaid. In het uiteinde van het draadeind wat in het nylon zit, heb ik door nylon en draadeind een gat geboord. In dat gat heb ik een spijkertje gedrukt. Dat spijkertje heeft als nut dat het draadeinde niet meer uit het nylon gedraaid kan worden.
Vervolgens heb ik de nylon staaf in de dissel geschoven. Toen heb ik een gat door het nylon geboord waar de eerder verwijderde bout (met noodbandje) weer doorheen moet.
Nog even de koppeling van de Cyclone op het vrij liggende draadeind schroeven en klaar.

Verder zaten we met het probleem dat de Burley niet recht achter de fietsen rijdt maar meer links achter de fiets rijdt. Met een tweewieler niet zo'n heel groot probleem alleen moet je dan rekening houden met het feit dat je aan de linker kant breder bent dan aan de rechter kant als je de Burley achter je fiets hebt hangen.
Met onze driewielers (Flevobike Alleweder en Optima Rider) was het probleem wat groter. Om dat te illustreren hieronder een foto. In werkelijkheid is het nog wat heftiger dan je op de foto ziet.

De fietskar steekt aan de linkerkant van de fiets (op de foto rechts) maarliefst 15 centimeter uit. Als je al bedenkt dat de fiets zelf al zo'n 80 centimeter breed is, dan heb je geen trek aan nog eens 15 centimeter extra. Op één plek op onze route van huis naar de stad, past de combinatie van 80+15=95cm breed niet meer tussen 2 stoepranden door. Tijd voor actie dus.
De dissel heb ik 15 centimeter korter gemaakt. Het wandelzwenkwieltje heb ik uiteraard wel moeten verplaatsen en ook een nieuw gat moeten boren voor de bout waaraan het noodbandje zit.
Het wandelzwenkwieltje zit nu niet meer midden voor de fiets maar dat levert geen problemen op qua stabiliteit bij het wandelen. Een bijkomend voordeel van het inkorten van de dissel is dat de kar dichter achter de fiets zit (dus minder lengte in totaal) en ook bij het wandelen steekt de dissel nu wat minder ver uit waardoor je een wat beter te manouvreren kar hebt.

De kar rijdt is aan de linker kant (foto rechts) nu ongeveer recht achter de linker kant van de Rider.
Onze dochter kan nog niet zelf rechtop zitten. Dus heb ik een Maxicosi in de Burley gemonteerd. Dit heb ik gedaan met behulp van 2 spanbanden die ik tussen 2 stangen van de fietskar gespannen heb. De Maxicosi hangt in de spanbanden. Tussen de zitting en de Maxicosi heb ik voor de zekerheid nog wel even zacht schuimrubber gedaan.
Het geheel vangt enorm veel trillingen op.

Redactie

Reacties (0)