Solarc Lamp
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24
Categorieën: Verlichting
Met het besluit om een Quest te kopen was de 6 maanden wachttijd een grote berg voor mij geweest. Ik had geen zin om de tijd te wachten, hoofdzakelijk omdat het autorijden mij al helemaal gek maakte. Ik heb echter mijn wachttijd in het verlichtingsprobleem van de Quest gestopt.
Mijn argument is als volg: De Quest rijdt brommer snelheden en moet dus brommer kwaliteit verlichting hebben. 17 watt halogeen is dus het minimum.
Mijn traject is echter ruim 4 uren heen en terug, dus met wat reservecapaciteit betekende dat flink grote accu´s. De zoektocht naar de meeste lumens per watt was dus het begin.
Halogeen 10-15 lumen/watt
Luxeon Lumileds 20-25 lumen/watt, 1W per led
Nichia 500BS leds 25-30 lumen/watt, 100mW per led
WA Solarc 40-45 lumen/watt, 10W lampje
De keuze viel toen op de Solarc. En de bouw kon beginnen.
Als eerste was het opsporen van zo'n lamp mijn eerste probleem. Een van mijn collega's was bij een medisch endoscopie bedrijf geweest en heeft mij toen vlot met de WA-leveranciers* in NL verbonden. Ik toen maar lampje kopen. Zij zijn niet goedkoop op enkelstuks.
(*Welch-Allyn = enige fabrikant van deze lampjes, wordt in tal van setjes gebruikt, o.a. Topeak, Lumitec, Cateye)
De lamp heeft een ballast* en een gloeielement met reflector. Het gloei"element" is gas, en de lamp kan meer dan 200G hebben. Perfect voor vibratie toepassingen. Er zit immers geen gloeidraad in die kan breken. De lamp wordt ook wit heet. De ballast moet echter onder 90 graden blijven, dus bij het bouwen van de eerste proto is toen aandacht besteedt om de temperatuur te scheiden.
(*Ballast = de speciale elektronische regeling om van zwakstroom (12 volt in mijn geval, kan ook meer of minder zijn ) de 6000 volt te maken die nodig is om het gas te ontsteken.)
Het eerste concept was vrij ruw met een 42mm koper leiding als basis. De beugels voor ondersteuning aan het Quest-frame was van koper etsplaat. De licht-unit was betrekkelijk zwaar.
Hier is de siliconenkit duidelijk zichtbaar. Die kit was nodig om de 9 nichia 500BS leds te monteren. De nichia leds zijn om gezien te worden en de Solarc is om mee te zien. De thermische scheidingswand is van oude elektronica printplaat. De schroeven die het lamphuis aan elkaar houdt is versprongen op de thermische scheidingswand om hitte overdracht van de lamp naar de ballast te beperken.
Aluminium folie is intensief in het eerste prototype gebruikt. De folie was gebruikt als reflector van strooilicht, zoals zichtbaar is in dit plaatje. Verder was Aluminium folie ook gebruikt om de ruimte tussen de 40mm binnendiameter en de 35mm ballast op te vullen.
Deze lamp heeft een goede 6 maanden het ergste van de winter meegemaakt en de verlichting was echt super. Snelheden van 40km/h+ in de nacht was moeiteloos te doen.
Met geen kennis van de bestaande verlichting was het moeilijk te vergelijken, maar een 2.4W halogeen is niet veel. Met mijn ervaring was het voor mij duidelijk dat ik beslist iets beters moet hebben op zo'n fiets. Top auto's bieden allemaal gasontladingslampen aan. De top fiets moet dat ook hebben.
Mijn ondervinding heb ik toen gebruikt om het 2de concept voor mijn fiets te bouwen.
Veel moeite was gedaan om dikwandige aluminium pijp met een binnendiameter van 35mm te krijgen. Draaien is natuurlijk een optie, maar met een beetje moeite is het wel gelukt. De dimensies zijn ook in de 2de concept een stuk fijner bepaald. Het tekort aan ruimte is opvallend als het tegenliggerscherm lang genoeg moet zijn.
Hier zijn de Nichia leds te zien. Voor een tegenligger zijn deze leds een stuk meer opvallend dan de Solarc. Ook verkeersborden op ongeveer 50m worden opvallend meer verlicht door de leds dan de Solarc.
Hier is het tegenliggerscherm duidelijk te zien. Het eerste concept heb ik gebouwd met een Solarc met 13 graden bundel. Met de vlakke hoek op het wegdek heb ik voor het 2de concept een 6 graden lamp besteld. Het licht is dan ongeveer 4 keer intensiever op het wegdek.
De tweede concept heb ik ook verstelbaarheid in acht genomen. Het viel mij op dat ik soms het licht wat nauwkeuriger in wou stellen met de eerste versie. Met de 2de versie is de vrijheid van instellingen een stuk groter.
Met de gedachte dat daar vast ook andere zullen zijn die dit systeem willen hebben en het feit dat ik al een aanzienlijke hoeveelheid moeite in de mogelijkheden in heb gestopt, heb ik een derde concept gebouwd. Ik had namelijk nog een ballast liggen.
Dat derde concept is soortgelijk aan de tweede concept, maar met een grotere vrijheid op de hoekinstelling. De aanhechting met de beugels is ook met vleugelmoeren gedaan om het makkelijker te maken om in de fiets in te stellen.
Deze versie heeft de oude 13 graden lamp in. De Solarc lamp functioneert het best op een lood accu indien de lamp direct aangesloten moet worden. Ni-MH batterijen en Li-ion of Li-poly accu's hebben een te hoge vol spanning en kan de ballast onherroepelijk beschadigen.
Ik heb ook een elektronicaset ontworpen en die is nog in de eerste fase. Printen moeten nog gemaakt worden. Ik heb echter bij nader inzien gedachten om de print ook aan te passen om een Li-poly te kunnen hebben. Een mooiere montage van de leds komen er ook nog bij.
Mijn derde concept solarc staat te koop. Een soortgelijke constructie is natuurlijk ook op maat te maken. Hij is nu afgemonteerd met mijn reserve ballast en lamp, maar wordt uiteraard geleverd met een nieuwe lamp en ballast.
De lamp en ballast is inclusief BTW meer dan 140 euro bij de leverancier. Zij zijn namelijk pas goedkoper bij meer dan 50 stuks. Voor de moeite en materiaal doe ik dus nog 6 tientjes bij en staat die te koop voor 200 euro.
Mijn elektronica op mijn Quest zal ik in een volgende verhaal nog een keertje vertellen.
Reacties (0)