Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 1Reageer

20" (28/37-406) Adapterplaatjes voor Tacx Flow

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: |Overig|

Van tijd tot tijd verschijnen er vragen op de ligfiets lijst over de adapterplaatjes voor een Tacx trainer om deze geschikt te maken voor 20" wielen.
Nu bestaan er verschillende modellen. De oude Tacx Basic plaatjes zijn ooit door Elan gemaakt en bij door hun verkochte Tacx trainers geleverd.

Ik heb het nieuwe model, de Tacx Cycloforce Flow, en heb de plaatjes van Elan enigszins aangepast voor de Flow serie. Met de hier gegeven maten zijn de plaatjes bruikbaar met verschillende bandenmaten. Door mij getest met zowel Schwalbe 28-406 Stelvios en 37-406 Marathon Slicks.

Lees vóórdat je begint eerst de montagehandleiding van de Tacx door en bouw de Tacx op met gebruik making van de bijgeleverde 26" plaatjes, dat geeft een goed idee hoe het uiteindelijke resultaat met de 20" plaatjes er uit moet gaan zien.

Als materiaal is een stukje gegalvaniseerde stalen plaat van 13 * 20 cm en 2mm dik gebruikt.

Veel succes bij het ombouwen van je Tacx

Voor montage van de plaatjes op de steun is gebruik gemaakt van M6 boutjes, bij bevestiging van de rem module is gebruik gemaakt van de bij de Tacx geleverde boutjes.

Er is echter geen gebruik gemaakt van de plastic vulringen voor de montage van de as met oranje handgreep, dit omdat het gebruikte plaatmateriaal dunner is dan de steun op de Tacx drager (en deze ringen worden nu ergens anders voor gebruikt zoals verderop te lezen).

Op de tekening hieronder zijn de posities voor de boorgaten terug te vinden.
Let op: Gebruik het bij de Tacx geleverde plastic plaatjes voor ombouw naar 26" voor de exacte positie van de gaten

Het grote gat (linksonder) komt in het achterste gat van de Tacx steun. Dit heb ik net zo groot gemaakt als dat gat en opgevuld met een zelfgedraaide aluminium bus. Het is ook mogelijk gebruik te maken van de kunststof ring uit het onderdelensetje van de Tacx, maar dan moet er een kleiner gat geboord worden.

Monteer het plaatje dan met een extra grote ring om de bout en moer voldoende houvast te geven.

Van links naar Rechts:

1) de kunststof ring die door Tacx gebruikt wordt voor montage van de as met oranje handgreep. Te gebruiken als opvulbus in de steun.

2) het adapterplaatje voor 26" uit het zakje onderdelen van de Tacx, wordt alleen gebruikt voor het aftekenen van de boorgaten

3) de gedraaide aluminium bus voor montage van het adapterplaatje op de steun (groot gat boren in het plaatje). Steviger dan de plastic ring maar dan moet je wel de beschikking over draaibank (of vriend met draaibank) hebben.

Redactie

Reacties (1)

avatar

Hallo

Zou U tegen betaling uiteraard mij kunnen/willen helpen om een Tacx om te bouwen voor een ICE Trike?
Groeten
Ton
rover2 at web punt de

bonfire, 01 okt 2012 13:40