Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Accu laden met SON naafdynamo

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

Op mijn nieuwe Fujin zit een SON naafdynamo. Het was niet geheel gepland om die op m'n fiets te zetten maar door wat omstandigheden ben ik uiteindelijk toch met naafdynamo geëindigd.
In de zelfbouwhoek heb ik wat interessants gezien over het laden van een accu met behulp van een dynamo. Het zelfbouwproject is van Mark Rullens.
Hij vertelde me dat dit uitstekend werkt; een beetje TE goed zelfs; hij had het erover dat z'n accu's zelfs overladen konden worden.
Een eenvoudige oplossing is natuurlijk gewoon een schakelaar inbouwen waarmee je de verbinding tusen accu en dynamo verbreekt op het moment dat de accu vol zit. Maar wanneer zit de accu vol? Wil je dat weten, dan heb je daar ook weer een indicator voor nodig.
Vandaar dat ik maar eens op zoek ben gegaan naar een oplossing.
Te beginnen heb ik maar eens wat rondgevraagd op internet. Toen werd mij een enorm interessante url gegeven. Het betreft hier een zeer kleine, maar zeer mooie accu-indicator. Hij bestaat uit 10 LED's die een indicatie van de spanning weergeven. Het mooie is dat deze indicator voor meerdere spanningen te gebruiken is. Bij mij heb ik hem ingesteld van 4V t/m 8,5V
Goed, de indicatie van wanneer de accu vol is, heb ik nu. Alleen heb ik al 2 dikke snoeren naar m'n stuur toe lopen en m'n stuur volgebouwd met allerhande dingen. Nog een spanningsbewaker erbij wordt me een beetje teveel. Bovendien: als je toch met elektronica bezig bent, waarom dan niet meteen goed. Waarom zou je dat stukje elektronica niet uibreiden en automatisch de verbinding tussen accu en dynamo laten schakelen?
Het eerder genoemde schema heb ik uitgebreid. De uitgangen van het IC hebben nu behalve een LEDje ook nog eens een diode en dipswitch gekregen. Met daarachter weer een PNP-transistor die een reedrelais aanstuurt.
Met de dipswitches kan ik op voorhand bepalen bij welke spanning de dynamo moet gaan laden en bij welke spanning hij moet stoppen met laden.
Het project is nog niet voltooid; ik moet nog één en ander testen.
Zo heb ik bijvoorbeeld niet één diode gebruikt zoals Mark Rullens maar 4 stuks (brugcel). Hiermee gebruik ik alle stroom van de accu (Mark gebruikt de helft), alleen doordat ik meerdere diodes heb, is de spanning die de diode levert ook lager. Dit kan overigens ook als gevolg hebben dat de accu niet overladen kan worden. Maar dat moet nog blijken uit de praktijk.
[1-5-2005] Update
Het schema lijkt te werken. De accu wordt overduidelijk opgeladen met de dynamo. Ik heb de accu bewust eerst een eindje 'leeg gereden' door verlichting te laten branden zonder de dynamo in te schakelen. Toen de accuspanning duidelijk gedaald was (2 LEDs van de spanningsindicator branden minder), heb ik na 2 dagen de fiets gebruikt zonder verlichting maar de accu en dynamo weer met de schakelaar aan elkaar geschakeld. De dynamo heeft de accu op een rit van ongeveer 10 kilometer met een kruissnelheid van 15 a 17 km/h weer wat opgeladen want er brandt weer 1 LED meer.
Er zijn wat twijfels uitgesproken via e-mail over deze manier van laden. Hoe harder je fietst, hoe meer spanning de dynamo kan leveren. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat de accuspanningsmeter telkens een 'te hoge' spanning meet zodra hij een verbdinging legt tussen accu en dynamo waarna de spanningsmeter de verbinding dus weer verbreekt, dan wordt de spanning van de accu gemeten die 'te laag' is waardoor de verbinding weer gemaakt wordt enz. Met een lage snelheid treedt dit probleem dus in ieder geval niet op. Of het mogelijke probleem optreedt bij hogere snelheden weet ik nog niet, dat moet ik nog testen. Maar tot dusver lijkt het een geslaagd project.

Schakelaar is S3 in het schema is het reedrelais die aan de spanningsbewaker zit. In het schema staat een normaal relais getekend en is de hele spanningsbewaker niet te zien. Dit schema geeft alleen aan hoe ik één en ander op elkaar wil aansluiten.
S4 is een schakelaar welke ik wil gebruiken om ook handmatig de laadstroom te kunnen onderbreken als ik bijvoorbeeld m'n 20W lamp wil gebruiken. Of deze schakelaar ook nodig is, weet ik niet; zou een 20W lamp op volle sterkte branden als ik accu(vol), dynamo en lamp parallel aan elkaar schakel? Zo ja, dan zou schakelaar S4 dus niet nodig zijn.
Schakelaar S2 heb ik opgenomen om te kunnen wisselen tussen voeding door accu of voeding door dynamo (waarbij S3 of S4 of beiden onderbroken moeten zijn uiteraard). Reden hiervoor staat hierboven. Mogelijk dat dus ook deze schakelaar kan komen te vervallen. Maar dat weet ik niet.
S1 is de schakelaar die de verbruiker aan/uit zet; dit is een schakelaar aan het stuur.
[Aanvulling op 5 november 2005]
Van mijn eigen schema ben ik niet geheel overtuigd inmiddels. Wat het probleem is, weet ik niet. Misschien heb ik de accu genoeg vol gehouden, misschien is er iets anders aan de hand maar de accu-indicator geeft aan dat de accu 'leeg' is. Komende zomer ga ik er maar weer eens mee experimenteren. Maar niet getreurd: Mark Rullens is aan het knutselen geweest en heeft nog wat mooiers weten te maken:
Dit schema heeft een spanningbewaking, snel/langzaam laden en is geschikt voor een 12V accu.

Redactie

Reacties (0)