Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Cadans meter

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Techniek, |Overig|

Niet een heel nieuw idee die cadans meter, maar ik had 'm in 15 minuten geinstalleerd. Bij de Hema een tweede fiets computertje gekocht. De Hema 7000 heeft 7 functies. Veel te veel voor een cadans meter, maar het voordeel van deze meter is dat hij de actuele en de gemiddelde snelheid weergeeft (maw de actuele en de gemiddelde cadans) tijdens het rijden. Ca 15 euro bij de Hema.

Op foto 1 zie je hoe ik ze aan de voorbuis van mijn Nazca heb gemonteerd. Zo'n rubber wijnkurk door de lengte doorboord met een tie-wrap erdoor. De computers zelf kan je met een rubberbandje (meegeleverd) om de kurk vast zetten.

Op foto 2 zie je de opnemer en het magneetje voor de cadans meter. Ik heb het magneetje platter gemaakt door de onderkant overlangs er af te zagen en hem met dubbelzijdig tape vastgezet. Nog maar afwachten of dat ook met nat weer blijft zitten. De opnemer met twee tie-wraps op de voorbuis vastgezet. Uiteraard zit de opnemer en het magneetje voor de snelheid op de vork en de spaak van het voorwiel.

Als je de wiel instelling op 1666 mm zet in de cadans computer (voor elke fiets hetzelfde) krijg je de cadans in omwentelingen per minuut /10. Dwz bij 90 omwentelingen zie je 9 op de teller verschijnen. Ik had het echt in 15 minuten voor elkaar.

Zwakste punt is het magneetje dat met dubbelzijdig tape vastzit. In het begin zit je wel veel te turen naar al die informatie. Maar dat went.

Ondertussen rijd ik er nu een aantal weken mee en het werkt perfect! Meestal heb ik een cadans van 80-85 /min. Dat is mischien nog niet snel genoeg, maar van sneller raak ik althans sneller vermoeid. Ik heb ook ondekt dat bij mijn 8 speed Shimano HG50 elke stap van de derailleur overeenkomt met ca 10 slagen per minuut. Maw als ik 80 trap en ik schakel op zie ik 70 verschijnen (nou ja 7 op de meter!). Door de cadans meter schakel ik nu veel bewuster en je ontwikkelt een gevoel om constant met een zelfde toerental te trappen.

Met de cadans meter kan je ook je theoretische snelheid bepalen in een bepaalde versnelling. Immers cadans (1/minuut) x achterwielomtrek (cm) x tandwielverhouding voor/achter geeft je snelheid in cm/min. Bij mij klopt het aardig.

[4 maanden later]...het magneetje dat met dubbelzijdig tape vastzat is er toch afgedonderd. Niet meer te vinden. Dus wat nu? Ik heb een ander magneetje gemonteerd en het zaakje doet het weer. Ik heb een rond magneetje gebruikt waarmee je foto's kan vastzetten op een fotolijstje. Ik heb de indruk dat ie wat minder sterk is dan de originele magneet want ik moest de afstand tussen opnemer en magneet kleiner maken. Het zit weer vast met dubbelzijdig tape (hardleers), maar ik heb nu een vrijwel onuitputtelijke bron van nieuwe magneetjes.

Redactie

Reacties (0)