Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Draadloze fietscomputer verlengen / ontvangstprobleem oplossen

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Techniek, |Overig|

Draadloze fietscomputers werken soms niet goed op ligfietsen. Dit komt omdat het signaal van de opnemer een te lange weg of een niet rechte weg moet afleggen naar de fietscomputer.

De fietscomputer die ik heb gekocht (aldi) heeft een snelheidsopnemer die zijn signaal verstuurt via een klein ferrietkerntje met daarom een spoeltje gewikeld. Het geheel zit met een klein batterijtje van 12 volt, een printplaatje met transistor en wat filterelectronica in een klein zwart doosje aan de voorvork.

Het probleem is dat het signaal te zwak is. Met de osscilioscoop over het spoeltje/zendantenne zie ik dat het uitzend met ca 140 kHz, een sinusgolfje van ca 3 milliseconden, 10 volt top-top. Allemaal erg analoog.

Het idee is het zend-spoeltje gewoon dichter bij de computer te monteren. Dit kan prima, er zit al genoeg kabels op de fiets. En, bovendien verstoor je zo niet de draadloze teller van degene die naast je zit.

Het spoeltje blijkt goed te passen in de behuizing van mijn oude, defecte, bedrade magneetopnemer. Ik heb zelfs het kabeltje hergebruikt, gewoon tweelingsnoer in een mooie zwarte ronde omhulling.

Het spoeltje kan gewoon los worden gesoldeerd van de zender-printplaat, en via een kabeltje worden verlengt. De polariteit maakt niet uit. Wel even een gaatje in het dekseltje van de zender boren, en daarna netjes dichtkitten of wat vet ertussen tegen het vocht.

Het spoeltje past precies in de oude magneetopnemerbehuizing. Netjes vastsolderen en met een heel klein stukje tape de draadjes afschermen. De 'magneetopnemerbehuizing' weer netjes dichtschroeven en ergens op je bovenstuur vastmaken.

De fietscomputer werkt nu uitstekend!

Redactie

Reacties (0)