Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Rohloff Lubmatic op Hurricane

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Techniek, Ketting/geleiding/af

Geplaagd door diverse weersinvloeden zit het onderste wieltje in mijn kettingspanner vast. Het demonteren van het wieltje en schoonmaken van het kogellager mag niet baten. Er zit bijna geen vet in het lager en de boel is helemaal verroest dus er moet een nieuw wieltje in. Een setje nieuwe passende derailleurwieltjes kost € 14,95 en daarvoor krijg ik dan twee kunststof wieltjes waar de lagers ingegoten zitten. Voor € 41,40 hangt daar de Rohloff Lubmatic, uitgevoerd met twee aluminium derailleurwieltjes voorzien van kogellagers. Nu zijn de derailleurwieltjes in de juiste maat niet op voorraad dus de keus is snel gemaakt: Mijn Hurricane wordt vandaag voorzien van een Lubmatic.
Het is wel even puzzelen want het pompje moet binnen handbereik zitten, redelijk schuin staan en ik wil natuurlijk geen slangetjes langs het frame en eigenlijk liever ook geen tiewraps zien. Na een half uurtje puzzelen en knutselen zit het er dan toch op en alles is netjes weggewerkt door het frame en onder het zadel.

Na wat puzzelen ben ik er uit. De vork van de Hurricane heeft een ontwateringsgaatjes waar ik dankbaar gebruik van kan maken. De olievernevelaar van de lubmatic zit in de kettingspanner en de slang voor de olie gaat bij het ontwateringsgaatje aan de onderkant van de vork naar binnen om aan de andere kant uit het gaatje voor de derailleurkabel weer naar buiten te komen. Dat gat is bij mij toch nog vrij, de kabels voor de Rohloff naaf lopen aan de andere kant van de vork naar de naaf, zit hier al een kabel dan is het een kwestie van gaatje opboren of een nieuw gaatje erbij maken (wel even in de verf zetten anders roest je vork zo). Het is trouwens wel vreemd dat de Lubmatic standaard niet in de kettingspanner van Rohloff zelf past. De geleverde aluminium derailleurwieltjes zijn bedoeld voor 6mm of - met een vulbusje - voor 5mm assen. Nu heeft de Rohloff kettingspanner een as van 7mm op het bovenste en 4 mm op het onderste wieltje. Het bovenste wieltje kan dan ook niet vervangen worden door het aluminium wieltje dus daar is het standaard tacx wieltje in blijven zitten (van voldoende nieuw vet voorzien).

Oja, je moet er wel voor zorgen dat het slangetje bij de kettingspanner langer is dan oo de foto. Bij uitnemen van het wiel moet bij mij het slangetje los ...
Lang zoeken naar een mogelijkheid voor de montage van het pompje - aan het stoeltje of toch aan de buis waarmee de stoel zit gemonteerd? - levert een simpele oplossing: Een beugeltje van aluminium hoekprofiel wordt gemonteerd aan de bevestigingsbout van de kettingrol.

Volgens de montage handleiding moet het pompje onder een hoek van 45° of meer worden geplaatst.
Zo zit het pompje op een mooie plaats, uit het zicht en toch nog redelijk goed bereikbaar tijdens het fietsen. Als ik nu bijna thuis ben hoef ik alleen maar even onder het stoeltje te grijpen en aan de knop te trekken om de ketting te smeren.

Het vullen van het pompje is bijna net zo makkelijk als het gebruik: dopje eraf schroeven en met het knijpflesje vullen. Wel handig dat ik zo'n mooi rainbow zitmatje heb wat met klittenband vast zit, even het matje eraf halen en ik zie tenmiste wat ik doe ...

Redactie

Reacties (0)