Accuverlichting met dynamo terugval-optie
Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24
Categorieën: Verlichting
Ik merkte dat fietsen met dynamo wat afremt maar vooral vervelend is vanwege de matige lichtopbrengst bij nat weer. De dynamo gaat dan slippen, er wordt minder electriciteit geproduceerd, ik moet afremmen om voldoende te zien, enzovoorts. Uiteindelijk sta ik dus gewoon stil bij regen in het donker.
Ik kies voor een droge lood-accu. Dit type accu is wel zwaar, maar onderhoudsvrij, goedkoop en heeft geen geheugen-effect zoals NiCad cellen.
Natuurlijk wil ik tevens mijn dynamo kunnen gebruiken zodat ik de weg naar huis kan vinden in het donker bij lege accu.
De oplossing is een accu met voldoende prik om mijn koplamp tenminste 5 enkele reizen woon-werk (30 min.) van energie te voorzien. Mijn koplamp is een B&M Lumotec Oval Plus met standaard 2,4 watt halogeen lampje. (achterlicht is baterrij-LED lampje). Even rekenen:
P=VxA dus 2,4 Watt = 6,0 Volt x 0,4 Ampère.
Een accu van 4Ah is dus voldoende voor ongeveer 10 uur.
De accu wordt ingebouwd in een standaardbehuizing. Verder gebruik ik:
De 3 inbouw-onderdeeltjes worden in één van de deksels ingebouwd; met wat losse stukjes draad waarvan de uiteinden eerst netjes worden vertind soldeer ik de accu aan de schakelaar en stekker-bussen (zie foto) volgens dit schema:
Daar waar twee draadjes de behuizing verlaten richting lamp én daar waar twee draadjes de behuizing verlaten richting dynamo, sluit ik de 5 polige DIN bus aan (ik gebruik dus maar 4 aansluitingen). De draad van de dynamo naar de lamp wordt bij de dynamo losgemaakt en in de 5 polige DIN-stekker gesoldeerd, een nieuw eindje tweelingsnoer gaat van dynamo naar twee andere aansluitingen van de DIN-stekker (een beetje te zien op de foto).
De tulp-bus wordt direct op de twee accu-polen aangesloten. Door later de acculader van een tulpstekker ipv de poolklemmen te voorzien kan de accu zó worden opgeladen, onafhankelijk van de stand van de schakelaar.
Klaar!
De ene stand van de schakelaar is lamp aan op accuspanning (fase of massa van de dynamo komt op één der accupolen uit; lekker boeien :)
De andere stand is ACCU uit en lamp aan of uit, afhankelijk van de stand van de dynamo.
Op de laatste foto de hele accupack. Duidelijk zichtbaar de laad-aansluiting (rood), de schakelaar en de 5 polige DIN-bus. De accupack is op de fiets gemonteerd tussen het zitje en de bagagedrager. Drie leidingklemmen (10mm, Gamma) klikken vast op de bagagedrager en twee stukken klittenband houden 'm tegen de hoofdbuis aangeklemd. De leidingklemmen zijn verlijmd en geschroefd aan de behuizing.
Kosten:
Soldeertin, snoertjes, stekkers, boutjes en lijm had ik al in huis. Al met al bijna 50 euro. Toch handig; ik kan de accu op elke willekeurige fiets monteren (ik moet de fiets dan wel eerst uitrusten met een DIN stekker + een "kortsluitstekker" zodat de lamp op de dynamo werkt zonder aangesloten accu). Weer een leuk projectje...
Reacties (0)