Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

52 LED dynamo verlichting

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

Een led lamp met 48 Ultra Bright witte LEDs en 2 Oranje en 2 blauwe LEDs samen op een Axa HR dynamo.
Nu met standlicht!

De Axa HR is ondertussen vervangen door de Union HR bracketdynamo (bevestiging daarvan zelfbouwproject op zich). De Union kenmerkt zich door (nog!) lagere rolweerstand, vrijwel geruisloos vanaf 20 km/h en goed zichtbaar licht al vanaf 4 a 5 km/h, ipv 6 km/h. Bediening met kabeltje is zeer soepel en gemakkelijk.

13 rijtjes van 4 leds in een stuk (dik) plastic (5*8 cm).
De middelste vier leds zijn
Amber - Blauw - Blauw - Amber.
Alle andere leds zijn wit.

Er lopen drie aders langs de achterkant: door het midden en langs beide zijkanten. De twee zijkanten komen samen en zijn de ene kant van het circuit, de middenbaan is de andere kant. Tussen middenbaan en zijbaan zitten de leds in series van twee. Door de wisselspanning loopt de stroom eerst door de ene helft van de leds, daarna door de andere helft van de leds. Ze zitten door elkaar, dus eerste serie linksom, tweede rechtsom etc. Al bij ca 6 km/h gaat het wisselen zo snel dat het lijkt of ze allemaal tegelijk aan zijn.

Een 53ste (blauwe) led is toegevoegd, in combinatie met een gelijkrichter en een hoge capaciteit condensator (5.5V 1 Farad). Al met 10, 20 seconden redelijk vol. Na een minuut helemaal vol. Blauwe led blijft aan tot condensator leeg is. Dat betekent 10 minuten erg vel, dan half uur goed zichtbaar en dan nog 2 a 3 uur steeds minder zichtbaar.

Op het schema is duidelijk te zien hoe afwisselend de ene helft van de leds (aangegeven met geel, maar ze zijn gewoon wit hoor) en de andere helft (aangegeven met paars) branden zal.

De witte leds hebben een nominale spanning van 3.0 - 3.3 volt, net als de blauwe. De amber leds 1.8-2.0.
De blauw+amber leds zullen dus net iets eerder aanspringen dan de andere leds, vandaar dat zij een voorschakelweerstand hebben (het idee was dat je dan tenminste zichtbaar was bij lage snelheid, maar in de praktijk gaat de rest al zo snel meebranden dat het niet nodig was).
Omdat de stroom van een dynamo door de interne inductie maximaal ca 650 mA bedraagt, hebben de andere leds geen voorschakelweerstand nodig.

De leds komen allemaal klem in hun 5 mm boorgat. Verder met een drupje lijm geborgd. De contacteinden worden kortgeknipt en naar elkaar gebogen en vervolgens aan elkaar gesoldeerd (hier op de foto is de eerste groep leds gemonteerd, wachtend op het solderen).

Alleen de amber/blauw combinaties hebben een voorschakelweerstand. Alle andere leds komen direct op de spanning. Omdat de dynamo zich in de praktijk als een stroombron gedraagt, is vooraf goed in te schatten dat er genoeg, maar niet teveel stroom door elke led gaat.
Nadat alles gesoldeerd en getest is (inclusief aansluitsnoer) wordt de hele boel hermetisch afgesloten met een dikke plak siliconenkit.

Zorg ervoor dat alles perfect in orde is voor je die siliconenkit erop smeert, want eraf halen is heel bewerkelijk. Controleer vooral of ALLE solderingen pico bello in orde zijn. In mijn geval bleek er ergens een soldering niet helemaal goed te zijn, waardoor een kwart van de lamp uitviel. Rubber wegpeuteren, soldering repareren en weer nieuwe kit er overheen en alles brandt weer :-)

Een stukje PVC pijp (5 cm diameter) in de lengte doorgezaagd vormt de achterkant. Het plaatje met de leds kan er zo tegenaan geklemd worden met een paar tie-wraps. Een gat in de achterkant om een boutje door te doen en dan met een beugeltje aan de fiets bevestigen.
Oorspronkelijk was het plan om de lamp dwars te zetten, maar dan komt ie wel erg dicht bij het tandwiel. Voor de lichtplek maakt het niet veel uit en kan de lamp ook rechtop staan.

Bij de eerste rit stond de lamp nog hoog tov de trapas. De eerste testrit laat echter duidelijk zien dat dan de lamp wel heel erg in lijn is met de zichtlijn vanuit de ogen en dat daardoor zeer weinig contrast is te zien. Perfecte verlichting, maar je ziet niet zo heel veel.
Beugeltje omgedraaid en de lamp zit voor/schuin onder de trapas. Deze 10 cm verlaging maakt een enorm verschil in het contrast van het zicht met de lamp. Geweldig!

Grote voordelen:
- al goed licht bij ca 6 km/h (ruim voldoende om met die snelheid te kunnen fietsen)
- leds zijn in principe onverwoestbaar
- deze leds (niet alle!) hebben een ingebouwde lens waardoor de lichtbundel ca 10 graden is. 6 a 8 zou nog beter zijn, maar dit geeft ook al een dusdanige bundeling dat verdere bundeling door spiegels of lenzen niet nodig is (lang leve de eenvoud).

Gegevens leds:
Wit/blauw 3.3 V amber 1.8 V
elk aanbevolen stroomsterkte 20 mA
of 40 ~ 50 tijdens puls van wisselstroom

Redactie

Reacties (0)