Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

computerverlichting

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting, Accessoires

Oranje/Amber computerverlichting op Hurricane klapstuur.

Als je ook in het donker je computertje wilt bekijken, bijvoorbeeld omdat het een gecombineerde hartslagmeter is, heb je verlichting nodig.
Ik heb een Ultra Bright 3mm Amber/Oranje ledje gebruikt op 1/10de van zijn capaciteit*. Dit ledje is gemonteerd op een gekromde spaak die aan het stuur gemonteerd is, waardoor de led ongeveer recht naar het computertje schijnt. Afstand led - computertje ca 5 cm.
Een en ander met krimpkous netjes afgewerkt.

Praktijk.
Tot nu toe een paar keer mee gereden.
Functioneert naar volle tevredenheid. Je ziet in een oogopslag alles wat je zien wilt van het computertje, je ogen hoeven zich niet aan te passen. Wanneer je niet naar je computertje kijkt, maar voor je, op de weg, merk je er helemaal niets van. Het zachte maar heldere licht leidt dus beslist niet af.

*) dit ledje heeft maximaal licht bij 20 mA. Door een grotere weerstand te gebruiken gaat er minder stroom lopen, in dit geval ca 2 mA. De intensiteit van het licht is daardoor ca 10 % van de 4000 mCd op volle kracht.
De voeding van dit ledje is een setje van 4 penlights die ook gebruikt wordt om twee ultra bright rode leds (achterlicht) te voeden. Achterleds en computerled worden door 1 schakelaar bedient.

Met gewoon licht zie je hoe het computerlampje gemonteerd zit.
Het goud/gele lijntje geeft aan hoe de spaak gebogen zit.
Het puntje zit klem onder het boutje van de bel. Dan gaat de spaak binnen de stuurklembout langs en wordt vervolgens haaks naar buiten gebogen. Door de krommingen zit de spaak zo klem en beweegt niet. Op het eind buigt ie iets naar onder. Daarop zit de led+weerstand geplakt, die dan weer naar voren wijst. Een en ander met krimpkous goed waterdicht gemaakt en scherpe punten weggewerkt.

Redactie

Reacties (0)