Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Appelweder, een ouwe taaie

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Stroomlijn, |Overig|

De Flevobike Alleweder is een der succesvolste velomobielen ooit. Bijna 500 zijn er van gebouwd, en momenteel wordt in Amerika de fiets weer gemaakt, terwijl in Nederland nog de Alligt Alleweder verkrijgbaar is. Hij was en is als bouwpakket leverbaar. De eerste serie van de FAW (Flevobike AlleWeder was ongeveer 25 exemplaren groot, en is nog steeds duidelijk herkenbaar aan het aflopende kontje. De latere series hebben een rondgebogen staartplaat met een horizontaal lopende bovenzijde. De eerste serie heeft een doorlopende deuk welke een fraaie welving oplevert.
Ik heb de Appelweder in een wat minder goede staat gekocht. Bij kennissen van de vorige eigenaar had ie het koosnaampje "D'n Aardappel. Nou, dan weet je het wel. Deuken en butsen overal, vooral de bovenzijde en achterbovenzijde waren beyond repair.

Dat was een leuke uitdaging, om dit bedaagde beestje toch weer fris en fruitig op de weg te krijgen. Bij Velomobiel zijn de neus- en staartplaat vervangen, de fiets is uitgedeukt voor zover mogelijk, en gegrond en roomgeel gespoten. Daarna zijn applicaties van Karel Appel op de fiets geschilderd.

trots stel ik U voor........De APPELWEDER.

Dit is het uiterlijke eindresultaat van de verbouwing en verfraaiing. Er staan nog wat projecten op stapel, maar dat betreft dan minder zichtbare zaken als kettingloop, verlichting, inpakken ketting en derailleur, nieuwe zitting etc.

Hier staat d'n Deuk bij Velomobiel om een nieuwe staart- en neusplaat te krijgen. Zelf gedaan, maar met zeer nuttige tips en gereedschappen van Velomobiel.nl . Op de achtergrond zie je de oude plaat nog staan. Gek ziet dat er uit hoor, net een "open-hart-operatie". En dan toch s'avonds rijdend weer weg kunnen!
Ymte, Allert en Theo, bedankt!!
Inmiddels verhuisde de Appelweder naar andere eigenaren. Frans Grotepass heeft de fiets gekocht, om zijn kilometers ermee te rijden tot hij zijn Quest aanschafte. (Q092) Sindsdien reed Guus van Schoot er mee van Almere naar Lelystad en terug, en natuurlijk mee naar treffens en regelmatig naar Velomobiel.nl waar hij buiten school werkt. En als al gevreesd mocht worden: ook Guus is inmiddels tot het legioen Quest-rijders toegetreden. De Appelweder rijdt nu met zijn nieuwe eigenaar in Friesland zijn kilometers. Kortom: je kunt de Appelweder nog volop tegenkomen.....

Tot nu toe heeft de Appelweder al VIERMAAL een eigenaar verleidt tot de aanschaf van een Quest. Zou dat besmettelijk zijn?

De grote vraag is dus: Is deze landrot nu stiekem bezig om een VIJFDE slachtoffer te maken?

Redactie

Reacties (0)